• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Više od 1.700 prijava za uvođenje bezgotovinskog plaćanja: Da li je ovo zaista "bolji način" za privrednike?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veća zastupljenost bezgotovinskog plaćanja direktno doprinosi fer konkurenciji

  • 1
Bankovna kartica Foto: Pixabay

Za unapređenje poslovanja kroz uvođenje bezgotovinskog plaćanja odlučilo se više od 1.700 trgovaca koji su se u proteklih šest meseci prijavili za POS program i besplatnu instalaciju terminala i eCommerce rešenja, objavili su predstavnici Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje - Bolji način na Info danu za mikro i male biznise u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Info dan je bio prilika da se zainteresovani preduzetnici i mali privrednici upoznaju sa najnovijim trendovima u oblasti digitalizacije poslovanja i plaćanja, kao i o načinu prijave za POS program.

Tim lider projekta Bolji način, ispred GIZ-a za Srbiju, Zlatko Milikić, naglasio je da je cilj da se do 2026. podrži širenje prihvatne infrastrukture za bezgotovinska plaćanja na 25.000 prodajnih mesta, ali i šaltera i tako građanima ponudi više izbora prilikom plaćanja, a malim biznisima i institucijama pomogne da ponude bolju i efikasniju uslugu, saopšteno je iz PKS.

Veća zastupljenost bezgotovinskog plaćanja direktno doprinosi fer konkurenciji, unapređenju kvaliteta javnih usluga, digitalizaciji poslovanja i u najširem smislu bržem ekonomskom razvoju naše zemlje i poboljšanju kvaliteta života svih nas, navodi se.

- Naše analize su pokazale da ako bi bezgotovinska plaćanja u Srbiji dostigla prosek Centralne i Istočne Evrope, to bi moglo da utiče na smanjenje obima sive ekonomije za 3,4 odsto BDP-a odnosno povećanje budžetskih prihoda za 700 miliona evra godišnje - zaključio je Milikić.

Direktorka Sektora preduzetništva u Privrednoj komori Srbije Branislava Simanić rekla je da su oni tu kao "kuća svih privrednika", kao i da događaj to dokazuje.

- Posvećeni smo unapređenju i razvoju preduzetništva u Srbiji, a smatramo da je obezbeđivanje povoljnih uslova za prihvatanje bezgotovinskog plaćanja jedan od ključnih koraka u tom smeru. Zato smo sa zadovoljstvom prihvatili priliku da se pridružimo promociji Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje Bolji način - istakla je Simanićeva.

Vlasnik knjigovodstvene agencije "Knjiški moljac" Milan Trbojević rekao je da je iz ličnog iskustva i saradnje sa klijentima uvideo prednost ovakvih načina plaćanja.

- Malim privrednicima se uvođenjem bezgotovinskih načina plaćanja otvaraju vrata ka većem broju mušterija, čime direktno povećavaju prodaju. Oni ovim načinom plaćanja rešavaju i logističke probleme koji se odnose na situacije kada nemaju novca u kasi da vrate kusur i izazove čuvanja i predaje papirnog novca.

Ipak, glavna prednost jeste što kupcima nude veći izbor i svoje usluge i proizvode čine dostupnim širem tržištu, pogotovo u situaciji kada imaju i onlajn prodavnicu - objasnio je Trbojević.

Za POS program svi zainteresovani privrednici mogu da se prijave putem sajta boljinacin.rs/prijave-za-pos ili u ekspoziturama devet banaka koje učestvuju u programu.

(Telegraf Biznis)

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mišo

    4. oktobar 2023 | 07:32

    Sve je to lepo al niko ne spominje proviziju koju uzimaju banke za plaćanje karticama

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>