• 8
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Polaganje kamena temeljca za vidikovac na Kablaru: "Ova klisura je naš dragulj"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Događaju prisustvuju Ana Brnabić, Goran Vesić i Husein Memić

  • 8
Ovčarko-kablarska klisura Foto: Rina

Premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar građevinsrstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar turizma Husein Memić, danas, 4. oktobra, posetili su Ovčarsko-kablarsku klisuru.

Tom prilikom biće obeležen i početak radova na izgradnji vidikovca na Kablaru.

Kako je najavljeno iz protokola, u sklopu posete gosti će obići završne radove na pristaništu u Međuvršju, kao i izgradnju puta ka vrhu Kablara.

- Nekih 123 miliona dinara je opredeljeno u turističke svrhe u Ovčarsko-kablarsku klisuru, a očekuje se dodatnih 150 miliona dinara za razvoj sela - istakao je Memić i dodao da je devizni priliv veći za 10% u odnosu na lane, kao i da u ovaj deo zemlje dolazi sve više stranih turista.

- Ovo je veliki događaj za Čačak i ceo ovaj kraj. Svega ovoga ne bi bilo bez auto-puta Miloš Veliki. Čačak već oseća investicije - naveo je Vesić, i obećao nova radna mesta i dalje razvijanje u Čačku.

Kako kaže, Ovčarsko-kablarska klisura je "srpski dragulj".

- Ljudi će ovde moći dostojanstveno da žive, od svog rada - naveo je dalje Vesić, ističući i turističko-kulturni značaj Ovčarsko-kablarske klisure.

- Pristupne saobraćajnice na ovoj turističkoj atrakciji veoma dobro napreduju, mi smo kao država mnogo uložili u Ovčarsko-kablarsku klisuru, poslednjih godina oko 700 miliona dinara; ako dodamo tome da je Grad Čačak uložio 200 miliona, to je znači više od osam miliona evra, kako bi se ovaj kraj Srbije razvijao, i ne samo ovaj put i ne samo vidikovac čiju izgradnju počinjemo danas.

On je dodao da će se krenuti i sa izmuljavanjem jezera Međuvršje, što je "zaista veoma skupo", a za šta je obezbeđen novac iz mađarsko-srpskog sporazuma.

Premijerka Srbije je na početku zahvalila svima na idejama i podršci: "Ne viđa se više takvo ujedinjenje, kao što su se ujedini Kablarci".

- Iz nekog razloga, u javnosti je bilo mnogo debata o ovom vidikovcu, kako će da naruši prirodu... Ali, sve vreme mi je bilo važno da čujemo šta kažu Kablarci, a niko od njih se nije protivio - kaže Brnabić.

Napominje da je ova klisura jedan od najlepših delova Evrope. Podseća da je građenje vidikovca ideja koja je pokrenuta 2021. godine.

- Moramo da vratimo potencijal ovog mesta, u koje se nije ulagalo 60 godina. Premijerka kaže da će vidikovac biti bruto površine 377 kvadrata, te da nije namera da se na njemu mnogo gradi, već da bude atrakcija.

Skoro 8 miliona evra je za godinu i po dana uloženo u klisuru, a planirani projekti su vredni 12 miliona evra.

Na pitanje novinara da li je bilo pregovora i dogovora sa ekolozima, koji su zamerili da nisu bili uključeni u donošenje odluka o ovim projektima, Brnabić je rekla da je bilo najmanje šest javnih sastanaka i da je sala u Čačku bila krcata kada se pričalo o tome.

- Niko nije bio protiv staklenog vidikovca. Čekajte, pa Njujork je pun staklenih zgrada; da li ste videli da se tamo ptice zabijaju u staklo i tako uginu? Pa, nemojte molim vas o tome da pričamo, nije fer - navela je premijerka.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aferim

    4. oktobar 2023 | 14:06

    Događaju prisustvuje i policija, koja hapsi okupljene meštane.

  • Dalje prste od srpske zemlje

    4. oktobar 2023 | 14:12

    Idi na Krk, pa tamo polaži kamenove temeljce u zaštićenom.području.

  • Nego...

    4. oktobar 2023 | 14:00

    Zašto se upravo sada tuku i hapse ekološki aktivisti na Kablaru?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>