• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zamislite da živite u zemlji gde je "dozvola" za vožnju 100.000 evra: Nije štos, takva država zaista postoji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Singapur ima 5,5 miliona stanovnika i nešto manje od milion vozila na putevima

  • 2
automobil  vožnja, sat, vreme, upozorenje, sunce, volan, odmor, par Foto-ilustracija: Shutterstock

Građani Singapura će morati da izdvoje više novca za pravo da kupe automobil. Cena sertifikata (COE) koji omogućava vlasništvo velikog porodičnog vozila porasla je na rekordnih 101.425 evra.

Singapur je 1990. godine uveo sistem sertifikata kao meru protiv zagušenja saobraćaja, a potencijalni vlasnici automobila u ovoj državi moraju da prvo nabave COE da bi mogli da kupe vozilo prenosi Bi-Bi-Si.

Sertifikati se prodaju na svake dve nedelje na aukcijama, a vlada kontroliše broj ovih dozvola. Singapur je zbog uvođenja ove mere postao najskuplja zemlja na svetu za kupovinu automobila.

Vozila kao što je standardni Tojota Kamri hibrid u ovoj državi košta šest puta više nego u SAD. Cene COE obaraju rekorde nekoliko meseci zaredom, pošto je oporavak posle pandemije podstakao potražnju za automobilima.

- Kad god imamo luksuzne automobile, kupci stoje u redu ispred naše prodavnice - rekla je predstavnica kompanije Tojoto Borneo motors Alis Čang za koju poskupljenje COE nije iznenađenje.

Singapur ima 5,5 miliona stanovnika i nešto manje od milion vozila na putevima. Vlada ove zemlje želi da podstakne stanovnike da koriste sistem javnog prevoza koji je rangiran kao jedan od najboljih na svetu.

(Telegraf Biznis)

Video: Ministar Vesić obišao radove: Sa tri nova mosta potpuno se menja život ljudi u Novom Sadu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruska imperija

    6. oktobar 2023 | 09:35

    Pa isto kao i kod nas procentualno, plus što kod nas kad polože pojma nemaju o pravilima u saobraćaju nego nauče napamet pitanja koja se obrću na testu putem računara.

  • miki

    7. oktobar 2023 | 07:11

    Pa šta će sirotinji auto

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>