• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedan od najboljih gradova za život upravo je prešao granicu od dva miliona stanovnika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rast stanovništva Beča je, tradicionalno, najveći u septembru i oktobru, kada se veliki broj studenata prijavljuje za prebivalište

  • 4
Beč Beč / Foto: Pixabay

Glavni grad Austrije, Beč, prešao je krajem septembra granicu od dva miliona stanovnika, saopštio je gradski sekretarijat za statistiku.

Prelaskom granice od dva miliona Beč je sada, nakon Berlina, Madrida, Rima i Pariza, peti najveći grad Evropske unije i drugi najveći grad u nemačkom govornom području.

Od 1989. godine u Dunavsku metropolu je pridošlo pola miliona ljudi. Zapravo, ovo je povratak, jer već na početku 20. veka Beč je imao baš toliko stanovnika.

Prema trenutnoj proceni, broj stanovnika Beča porastao je za više od 19.500 ljudi između 1. januara i 30. septembra ove godine. To bi značilo da je broj stanovnika početkom oktobra bio malo iznad dva miliona, a tačniji podaci će biti dostupni u novembru, kada Statistički zavod Austrije bude objavio preliminarne rezultate za 1. oktobar.

Rast stanovništva Beča je, tradicionalno, najveći u septembru i oktobru, kada se veliki broj studenata

prijavljuje za prebivalište.

Beč Beč / Foto: Pixabay

Istorijski, najveći broj stanovnika ostvaren je 1910. godine sa 2,08 miliona stanovnika. Nakon toga, Dunavska metropola se dugo smatrala gradom koji se smanjuje i stari. Čak i tokom 1980-ih godina, prognoze stanovništva, s obzirom na svoj položaj na marginama Evrope, predviđale su dalji pad broja stanovnika.

Ipak, ta prognoza se nije ostvarila. Od pada Berlinskog zida 1989. godine, Beč je porastao za pola miliona ljudi.

Član gradskog veća zadužen za finansije, privredu, rad i međunarodne odnose, Peter Hanke, istakao je da je Beč sada postao privlačan, otvoren grad, koji garantuje visok kvalitet života.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tatjana

    8. oktobar 2023 | 17:09

    Najbogatiji grad za život he vama koji ne živite u njemu. Mi koji živimo znamo

  • Mili

    8. oktobar 2023 | 18:38

    Uzas od grada,,a o sdandardu da ne pricam,posebno stranaca .Moderni kapitalozam.

  • Filip

    9. oktobar 2023 | 17:37

    Zaboravili ste Atinu koja ima 5 miliona stanovnika iz Eu.. nisam siguran za Budimpestu i Bukurest ali Atina je veca duplo po broju stanovnika

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>