• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nezaposleni u Nemačkoj žive bolje od zaposlenih? "Ne isplati nam se rad pored državne pomoći"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bivši zaposleni je u firmi bio devet meseci i kao magacioner je zarađivao 14 evra po satu

  • 5
Bürgergeld, evri, novac, nemačka Foto: Shutterstock

Radnik jedne transportne firme u Nemačkoj je dao otkaz, jer smatra kako mu se "ne isplati da radi", uz primanje građanskog dohotka poznatog kao Bürgergeld.

Kako je medijima otkrio šef Horst Kotmejer, njegov - sada već bivši zaposleni, smatra kako mu je isplativije da prima Bürgergeld i da radi "na crno".

Kotmejer dodaje kako bi ova praksa mogla postati učestala.

– Radnik je u srednjim 30-ima, i rekao je kako bi mogao da zarađuje više ako radi "na crno" i živi od državne pomoći, odnosno Bürgergeld-a - kazao je Kotmejer u razgovoru za Bild, a prenosi Fenix.

Inače, bivši zaposleni je u firmi bio devet meseci i kao magacioner je zarađivao 14 evra po satu. Prema rečima njegovog nekadašnjeg poslodavca, to je početna plata u ovoj firmi.

Ali, korisnicima državne pomoći se mesečno isplaćuju 502 evra, plus im se plaćaju troškovi stawnarine i grejanja.

Kotmejer, koji je treća generacija na čelu ove firme i trenutno zapošljava 350 ljudi, strahuje kako bi se njegovom bivšem radniku mogle pridružiti i druge kolege.

– Još nema naznaka da bi radnici mogli da urade isto to, ali opasnost postoji. Ljudi misle kako im se ne isplati da rade, ako oni koji primaju pomoć uz "rad na crno" imaju veća primanja od zaposlenih - iskren je Horst Kotmejer.

Pritom, sledeće godine će stopa Bürgergeld-a porasti na 563 evra mesečno, te mnogi strahuju kako će Nemačka postati "društvo u kojem neki odmaraju, a drugi plaćaju to svojim radom".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>