• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uvođenje inovativnih lekova je neophodno i za pacijente i za budžet Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Srbiji je dostupno samo osam odsto inovativnih lekova sa evropskog tržišta

  • 0
Uvođenje inovativnih lekova Foto: Marija Erović

U Kulturnom centru Vlada Divljan u Beogradu, održan je panel "Značaj i uloga rane dijagnostike u otkrivanju multiplog mijeloma i mogućnosti lečenja u Srbiji".

U Srbiji je dostupno samo osam odsto neophodnih inovativnih lekova sa evropskog tržišta, a njihovo uvođenje ne bi doprinelo isključivo pacijentima, već i budžetu države Srbije, zaključak je ovog panela.

Na početku panela premijerno je prikazan kratki dokumentarni film "Mijelom je naša priča" u produkciji Udruženja. Na panel diskusiji su učestvovali prof. dr Jelena Bila - predsedavajuća Srpske Mijelomske Grupe i Aktiva za multipli mijelom SLD, prof. dr Predrag Đurđević - rukovodilac Klinike za hematologiju UKC Kragujevac, dr Bojan Trkulja - direktor Udruženja INOVIA, Vesna Vuković Kojović - zamenica direktora Sektora za lekove i farmakoekonomiju u RFZO i Snežana Doder - predsednica Udruženja.

Dr Trkulja, govoreći o dostupnosti lekova istakao je da je dobra vest to što je značaj inovativnih lekova prepoznat i upozorio na limitiranost postojećih budžeta koji se izdvajaju za nove lekove.

"Poslednje istraživanje koje smo sproveli pokazalo je da je u Srbiji na listi samo osam odsto inovativnih lekova koji su dostupni u Evropi. Taj broj je u Hrvatskoj tri puta veći, a u Bugarskoj četiri. Prosek, na nivou regiona, je da je 30 odsto lekova dostupno pacijentima”, rekao je Trkulja i dodao da Srbija u lekove ulaže 115 evra po glavi stanovnika, dok druge zemlje regiona ulažu znatno više - u Hrvatskoj čak duplo više.

"Dok se to ne promeni, mogućnost da pacijentima u Srbiji budu dostupniji inovativni lekovi ne postoji. Ono što donosioci odluka treba da razumeju je da je praksa pokazala da je dobitak na novou BDP višestruko veći nego ulaganje u lekove", rekao je Trkulja.

Govoreći o radu Udruženja, Doder je istakla da rade na podizanju svesti o ovoj bolesti, kao i na ranoj dijagnostici - koja je bila fokus meseca septembra.

"Zajedno sa našom krovnom organizacijom Myeloma Patients Europe radili smo na Putanji dijagnoze, dokumentu koji treba da olakša doktorima opšte prakse da prepoznaju simptome multiplog mijeloma. U prethodnom periodu distribuirali smo materijal lekarima opšte prakse, a cilj nam je da dođemo do svake ambulante - do svakog lekara u Srbiji”, rekla je Doder.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>