• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Most preko Zapadne Morave biće pre roka: Nosivost 40 tona, vrednost 720 miliona dinara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Širina mosta će biti šest metara. Takođe, biće urađene pešačke staze i most će biti osvetljen

  • 2
Vesic, Mrcajevci Foto: Predrag Mitic

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, obišao je danas radove na izgradnji novog mosta preko Zapadne Morave na putu Mrčajevci – Mršinci koji će, kako je najavio, biti završen pre roka, u decembru ove godine.

Vesić je podsetio da je stari most urušen pre četiri meseca, u poplavama koje su zadesile taj kraj i dodao da je još ranije postojala namera da se most rekonstruiše. Naveo je i da se u novembru prošle godine Grad Čačak obratio resornom ministarstvu sa molbom da se obezbedi novac za rekonstrukciju mosta, jer je već tada Grad zabranio da tuda prolaze teška vozila, odnosno kamioni.

- Mi smo odmah reagovali i krajem prošle godine obezbedili oko 500 miliona dinara Čačku, kako bi Grad raspisao tender i našao izvođača koji će rekonstruisati most, ali samo što su počeli pripremni radovi desile su se poplave koje su potpuno odnele most tako da je u međuvremenu morala da se radi izmena plana, da se umesto rekonstrukcije radi kompletno nov most.

Vesić je naveo i da je resorno ministarstvo obezbedilo dodatnih 220 miliona dinara kako bi kompletan posao bio završen, tako da će ukupna vrednost radova biti 720 miliona dinara.

- Ovde, preko Zapadne Morave, imaćemo potpuno nov most kakav i treba da bude, urađen po apsolutno svim standardima i moći će da se koristi na zadovoljstvo svih građana koji ovde žive - istakao je Vesić, i dodao da je ovaj most jedini preko Zapadne Morave koji povezuje Čačak i Kraljevo, i koji je, samim tim, bio veoma frekventan, a sada će biti bezbedan za korišćenje.

- Već tokom decembra će ovaj most moći da se koristi, što je zaista velika stvar - kaže ministar i zahvaljuje izvođaču radova. Navodi da će nosivost mosta biti veća od prethodnog, i da će iznositi oko 40 tona, tako da će svi moći da prolaze.

Širina mosta će biti šest metara. Takođe, biće urađene pešačke staze i most će biti osvetljen.

Kada su u pitanju drugi mostovi u ovom kraju Srbije, najavljeno je da će do decembra biti završen i most u Adranima koji je, takođe, uništen tokom poplava.

- Tamo postoji devijacija i potpuno se normalno funkcioniše, ali ćemo do decembra završiti i taj most. Pošto je taj most oko 1,2 metra viši nego što je bio prethodni, sada treba podići samu Ibarsku magistralu oko 200 metara da bi se automobili popeli na most - rekao je Vesić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gradjanin

    10. oktobar 2023 | 14:06

    Da li je most napravljen na planini kad treba podići magistralu 200 metara.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>