• 14

Vreme čitanja: oko 4 min.

Koje popuste penzioneri najčešće koriste: Šta da radite ako vam još uvek nije stigla Penzionerska kartica?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Do sada se prijavilo blizu milion penzionera, navode iz PIO fonda za Telegraf Biznis

  • 14
penzioneri PIO Foto: Shutterstock, Pio fond

Primena Penzionerskih kartica otpočela je 1. oktobra. Iako je rano za prve rezultate, kontaktirali smo Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), te potražili odgovore o njihovoj primeni, predikcijama koliko će se još privrednih subjekata prijaviti do kraja godine, kao i da li sada najstariji sugrađani do iste mogu da dođu iz "svog doma".

Kako odgovaraju za Telegraf Biznis, do sada se za penzionerske kartice prijavilo blizu milion građana i oko 700 firmi i institucija. Podsećaju da penzioneri mogu da nastave da se prijavljuju za Penzionerske kartice, ali i objašnjavaju na koji način mogu da provere status svoje prijave.

Pričali smo i o tome koje su oblasti obuhvaćene karticama, kao i koji su najznačaniji popusti najstarijoj grupi sugrađana.

  • Od prošle nedelje je krenula primena Penzionerskih kartica, kakvi su prvi rezultati? Da li su penzioneri počeli da koriste popuste i na kojim najčešće mestima? Da li dobijate povratne reakcije?

- Primena penzionerskih kartica je počela 1. oktobra, a prema prvim informacijama privrednih subjekata koji su se priključili projektu Penzionerska kartica, penzioneri su počeli da koriste svoje kartice i pogodnosti koje im oni obezbeđuju, odnosno već ostvaruju popuste u skladu sa poslovnim opredeljenjima svakog privrednog subjekta koji je za imaoce Penzionerske kartice obezbedio poseban popust.

  • O rezultatima će tek moći da se priča, ali koliko ste zadovoljni trenutnim odzivom? Koliko se penzionera prijavilo od 1. oktobra?

- Većina korisnika penzija, više od 965.000, do sada je već podnelo prijavu za dobijanje svoje Penzionerske kartice, a očekujemo da će to učiniti i ostali, nakon što je počela primena kartica. Podsećamo da ne postoji rok za prijavu za dobijanje Penzionerske kartice, već da svi korisnici koji se do sada nisu prijavili, kao i budući penzioneri kada budu ostvarili pravo na penziju, mogu da se prijave za karticu.

  • Da li su u planu analize korišćenja kartica među penzionerima? Odnosno, da li postoje neki popusti koji trenutno nisu obuhvaćeni karticama, a ta starosna kategorija ih traži?

- Na osnovu sporazuma koje je Fond PIO do sada potpisao sa privrednim subjektima, može se reći da su sve oblasti i delatnosti koje su od interesa za naše penzionere obuhvaćene u projektu Penzionerska kartica, a među najznačajnijima za penzionere su apoteke, banje, trgovine, domovi za starije itd, gde korisnici Penzionerske kartice mogu da koriste popuste i pogodnosti. Privredni subjekti nam se i dalje javljaju i pokazuju zainteresovanost da se uključe u projekat Penzionerske kartice i potpišu sporazum sa Fondom kako bi obezbedili popuste ili prihvatili bodove, što je poseban benefit za penzionere.

  • Prema poslednjim podacima, akciji se pridružilo oko 700 firmi i institucija, sa kojim realno brojkama možemo da završimo tekuću godinu?

- Nije moguće napraviti preciznu projekciju koliko će se privrednih subjekata još priključiti ovoj akciji, ali očekujemo da će to biti veliki broj, naročito sada nakon što je otpočelo korišćenje Penzionerske kartice, kada se budu jasno videli efekti njene primene.

  • Spominjano je da će penzionerske kartice stizati i na kućnu adresu, da li je to počelo da se sprovodi ili tek treba?

- Svim korisnicima čija je kartica još u izradi, kao i onima koji će se u narednom periodu prijavljivati za dobijanje Penzionerske kartice, Fond PIO je omogućio da im kartica, kao preporučena pošiljka, stigne na kućnu adresu, uz obavezu korisnika da potpiše izjave o saglasnosti i preuzimanju kartice, koje se potom vraćaju Fondu.

Važno je naglasiti da se sve penzionerske kartice koje su već izrađene, nalaze u filijalama, službama i ispostavama Fonda PIO i spremne su za preuzimanje, o čemu korisnike obaveštavamo putem poruka na mobilnim telefonima ili mejlom i njima će kartice biti uručene lično u organizacionoj jedinici Fonda koja bude navedena u obaveštenju.

  • Jedan penzioner nam se javio da je podneo prijavu, ali da još nije dobio informaciju da mu je gotova penzionerska kartica, koliko se čeka na istu i da li može da se desi da je nečija kartica gotova, ali da obaveštenje nije stiglo? Postoji li onlajn način na koji mogu da provere u kojoj fazi je izrada?

- Svi korisnici koji su podneli prijavu za Penzionersku karticu, svoju karticu će moći da preuzmu u organizacionoj jedinici Fonda koja bude navedena u obaveštenju u SMS poruci, ili će je, ukoliko kartica još nije izrađena, dobiti na kućnu adresu kada bude izrađena.

Na sajtu Fonda postoji mogućnost da korisnici provere status prijave za Penzionersku karticu. Ukoliko je korisnik prijavu pravilno izvršio, dobiće obaveštenje da je prijava podneta i da se čeka na izdavanje penzionerske kartice, a ukoliko prijava nije uspešno obavljena, ili JMBG nije pravilno unet, obaveštenje će glasiti da prijava za Penzionersku karticu nije pronađena za uneti JMBG.

Proveru statusa možete izvršiti putem ovog linka.

(Telegraf Biznis)

Video: Mali: Penzije su bezbedne, stabilne i isplaćujemo ih iz realnih izvora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slaviša

    10. oktobar 2023 | 20:00

    Ja se prijavio prvi dan kad je počelo prijavljivanje i još uvek nisam dobio karticu

  • Rade Čanković

    11. oktobar 2023 | 22:49

    Gospoda iz PIO fonda uvek samo navode koliko se penzinera dosad prijavilo, a nikad neka kažu koliko je kartica dosad urađeno i podeljeno, slikali su se u septembru za TV kad su uručili prvu karticu. Ja sam prijavio sebe i nekoliko rođaka preko interneta, odmah prvih dana kad je objavljeno da se počinje sa prijavom( a to beše davno, mart ili april) i niko od nas nije do danas dobio obaveštenje da je kartica gotova i da se može preuzeti. I sad sam na linku proverio status , ali to je status prijave, i piše da sam podneo prijavu. Gospodo iz PIO dajte link za spisak gotovih kartica , pravite kartice i šaljite obaveštenja .Imali ste mesece i mesece da za prijavljene to uradite, a danas je 11 dana otkako je počela primena kartica, pa dajte podatak koliko je kartica dosad urađeno a ako vam je lakše i nemate taj podatak , koliko ih je preuzeto. Rade Čanković, Beograd, iritirani penzioner , koji ne može da koristi blagodet kojom se država t.j PIO hvali da su nam ompgućili

  • Pobesneli Laloš

    10. oktobar 2023 | 22:16

    Da li važe i penzionerske kartice izdate pre nekoliko godina?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>