• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Godinu dana nakon Severnog toka, sličan scenario sa finskim gasovodom: Curenje rezultat "spoljnih aktivnosti"?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gasovod između Finske i Estonije zatvoren je u nedelju, nakon što je uočeno curenje gasa

  • 0
finska, gas, gasovod Foto: Tanjug/AP

Predsednik Finske Sauli Ninisto izjavio je danas da je oštećenje finsko-estonskog gasovoda verovatno rezultat "spoljnih aktivnosti".

- Oštećenje na podvodnoj infrastrukturi ozbiljno je shvaćeno i od nedelje se istražuju njegovi uzroci - naveo je Ninisto u saopštenju, prenosi finski javni servis YLE.

Istakao je da je oštećenje gasovoda i komunikacionog kabla verovatno rezultat spoljne aktivnosti, dodavši da uzrok štete još uvek nije jasan.

- Nastavlja se zajednička istraga Finske i Estonije - naveo je Ninisto.

- Pad pritiska u gasovodu bio je prilično brz, što bi ukazivalo da se ne radi o manjem proboju. Ali uzrok toga ostaje nejasan - rekao je zvaničnik Baltičke energetike, koji je upoznat sa situacijom, za Rojters.

Gasovod između Inkooa u Finskoj i Paldiskija u Estoniji prelazi Finski zaliv, krak Baltičkog mora, koji se proteže na istok u ruske vode i završava se u luci Sankt Peterburg.

Za sada se ne mogu isključiti potencijalni uzroci isključenja, uključujući i sabotažu, rekao je u ponedeljak portparol estonskog operatera gasnog sistema Elering.

Finski operater Gasgrid rekao je da će za popravku biti potrebni meseci. Gasovod između Finske i Estonije zatvoren je u nedelju, nakon što je uočeno curenje gasa.

Podsetimo, u septembru prošle godine došlo je do oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i 2, a švedski tužilac je potvrdio da se radilo o sabotaži.

Video: Đurić: Zamenićemo vozila novim koja su 100 odsto bez emisije štetnih gasova

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>