• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đedović Handanović objašnjava kako da umanjite svoj račun do 40% ove grejne sezone

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Očekujemo da EPS energetske potrebe građana i privrede Srbije pokrije iz svoje proizvodnje i osigura bezbedno snabdevanje za građane i privredu Srbije", rekla je resorna ministarka

  • 3
Dubravka Đedović Dubravka Đedović / Foto: Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas, gostujući u jutarnjem dnevniku RTS, da će građani ove grejne sezone racionalnom potrošnjom električne energije moći da ostvare popuste i prepolove račune za električnu energiju.

- Za štednju električne energije građani će moći da prepolove svoje račune. Ako smanje potrošnju za više od 5 odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine, dobiće umanjene račune za struju za 20 do 40 odsto narednih šest meseci. Takođe, domaćinstvima će se obračunavati popust od 5 odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje 5 odsto u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine - rekla je ministarka i dodala da to znači da, uz racionalnu potrošnju, račun za električnu energiju može biti čak i prepolovljen.

- U sistemima daljinskog grejanja, prema dostavljenim izveštajima, izvršene su sve neophodne pripreme i remonti proizvodnih i distributivnih mreža i obezbeđene su dovoljne količine energenata za početak grejne sezone - rekla je ministarka i dodala da je Republička direkcija za robne rezerve popunila svoje kapacitete kako bi, u slučaju prekida lanaca snabdevanja energentima, sistemima daljinskog grejanja stavila na raspolaganje dovoljne količine.

Đedović Handanović je naglasila da su predstavnici Ministarstva u svakodnevnom kontaktu sa Udruženjem toplana i lokalnim samoupravama, kako bi se otklonili određeni problemi sa nabavkom energenata i da će se tokom cele grejne sezone pratiti rad toplana kako bi građani imali tople domove.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Dubravka Đedović Handanović (@dubravka.djedovic)

Dodala je da je važno što uvodimo OIE u sisteme daljinskog grejanja i da će se građani od ove zime grejati na biomasu u tri opštine, Priboju, Malom Zvorniku i Novom Pazaru, a da će sutra obići radove na izradnji nove toplane na drvnu sečku u Majdanpeku.

- Nova toplana bi trebalo da bude u funkciji u toku ove grejne sezone čime će se i u ovoj opštini u potpunosti izbaciti mazut iz sistema daljinskog grejanja - rekla je ona.

Ministarka je istakla da je proizvodnja uglja u Kolubari i Kostolcu stabilizovana, ali da su potrebni dodatni napori i sredstva za otvaranje novih otkrivki i kopova, jer su ležišta složenija nego ranije.

- Remonti u EPS-u se privode kraju, na deponijama imamo 2,3 miliona tona uglja što je dovoljno za više od 20 dana bez uvoza. U svakom slučaju, očekujemo da EPS energetske potrebe građana i privrede Srbije pokrije iz svoje proizvodnje i osigura bezbedno snabdevanje za građane i privredu Srbije - rekla je Đedović Handanović.

Takođe je naglasila da je u trećem kvartalu ove godine ostvaren visok udeo rudarstva i proizvodnje električne energije u rastu BDP-a u iznosu od 17 odsto.

(Telegraf Biznis)

Video: Dvodnevni Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cxyy

    12. oktobar 2023 | 12:24

    Tako što ćete ceo dan raditi i biti na poslu, kupati se u teretani ili kod komsije.. Uskoro će disanje naplaćivati

  • Mario

    13. oktobar 2023 | 11:42

    Koja prevara pa da isključimo sve po kući:zamrzivače,veš mašine kupanje samo subotom itd a može li?Pa što ne smanje račune na sve moguće takse koje postoje a ne na kilovate koji i jesu u stvari skoro pa najmanja stavka računa.Onda da se saberemo koliko je stvarno umanjenje a ne ovako šarena laža??!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>