• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Momirović iz Brisela: Traži da se ukine zabrana trgovinom srpskom robom na KiM

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Trgovina, biznis, ekonomija, to je nešto što mora da nas spaja"

  • 1
Deklaracija, etiketa na hrani, kupovina, namirnice Foto: Shutterstock

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da je sa komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljiem razgovarao o nekoliko važnih tema, kao i da se tema koju on potencira i trudi se da drži na površini tiče zabrane trgovinom robom iz centralne Srbije na teritoriji Kosova i Metohije.

- Neprihvatljivo je da EU toleriše zabranu Prištine za svu robu proizvedenu u Centralnoj Srbiji. Tražili smo da se to odmah zaustavi, da se zabrana ukine - rekao je Momirović.

On je istakao i to da Priština već dve godine blokira CEFTA sporazum, kao i da određenim temama nije mesto među političkom agendom.

- Trgovina, biznis, ekonomija, to je nešto što mora da nas spaja. Ne možemo te teme da stavimo kao deo političke agende - naveo je ministar.

Momirović kaže da je naišao na razumevanje kod Varheljija i da očekuje pomake po pitanju ove zabrane. On ističe da, zbog dešavanja u Banjskoj, ovo vreme nije lako za Srbiju.

- Mnogi koji nam inače nisu naklonjeni žele da taj jedan akt stave kao obeležje sprovođenja politike prema Srbiji u narednom periodu. Podvukli smo da to za nas nije prihvatljivo, jer je 10 godina Srbija konstruktivni partner u procesu pregovaranja koji vodi EU sa Prištinom i ovaj akt nikako ne može da bude ključna stvar po pitanju pregovora između Beograda i Prištine - zaključio je ministar.

(Telegraf Biznis)

Video: Svinjska mast sada je postala "vruća" roba za kojom vlada ogromna potražnja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    12. oktobar 2023 | 17:27

    Подршка меометаној трговини и поштовању ЦЕФТА и Бриселског споразума. Економија је живот.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>