• 11

Vreme čitanja: oko 2 min.

Švajcarska firma pronašla litijum kod Lopara: Nakon izveštaja, odluka o iskopavanju ide na referendum

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neki mediji izveštavaju da je pronađena mineralna sirovina vredna oko 10 milijardi dolara

  • 11
litijum Foto: Shutterstock

Nakon četiri i po godine istaživanja švajcarska kompanija "ArCore AG" pronašla je litijum kod Lopara, a građani će nakon relevantnih izveštaja, referendumom odlučiti da li žele da se ove mineralne sirovine kopaju.

- Sve je sprovedeno uz striktno poštovanje zakonske regulative i u skladu sa najvišim geološkim i ekološkim standardima koji važe za ovu vrstu istraživanja, kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou. Kompanija ispunjava sve uslove za podnošenje zahteva za dodelu koncesije za korišćenje ovog evropskog nalazišta mineralnih sirovina.

Licencu za istraživanje nalazišta mineralnih sirovina dobili smo 2018. godine, a u periodu od 2020. do 2022. godine usledile su tri intenzivne faze istraživanja. Mineraloški sadržaj ležišta, koji se istražuje u poslednje četiri i po godine, sadrži značajne količine litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora - navedeno je u saopštenju.

Matijas Šmid, predsednik Odbora direktora "ArCore AG", rekao je da su dosadašnji rezultati pokazali mogućnost ekološki opravdanog korišćenja mineralnih sirovina sa fokusom na "zelenu" eksploataciju, sa smanjenom emisijom ugljen-dioksida i demografski povoljnim uticajem na celokupnu zajednicu Lopara prenose Nezavisne.

- Potrebno nam je lokalno stanovništvo, kome takođe želimo dati trajnu perspektivu u njihovoj matičnoj regiji. Osim toga, postojaće potreba za imigracijom stanovništva za rad u modernom rudniku i u srodnim aktivnostima - naveo je Šmid, čime je potvrdio da ova kompanija želi koncesiju na eksploataciju ovih sirovina.

Ipak, kako kaže Rado Savić, načelnik opštine Lopare, građani će referendumom odlučiti da li žele eksploataciju litijuma, ali tek nakon svih izveštaja relevantnih institucija i dokaza da eksploatacija neće uticati na životnu sredinu.

- Upoznati smo sa istraživanjima, a švajcarska firma istraživanja vrši od 2018. godine i ima sve dozvole resornog ministarstva. Trenutno se ništa ne radi. Očekujemo zvaničnu prezentaciju rezultata i nakon toga uključivanje stručne javnosti. Mi ćemo tražiti mišljenje relevantnih institucija RS i Srbije u kojoj meri to utiče na životnu sredinu, kao i tehnologija koju bi eventualno primjenjivali. Ako bi u nekom trenutku došlo do otvaranja rudnika, moramo znati koja će se tehnologija primenjivati i kako će to uticati na životnu sredinu i zdravlje građana.

Mislim da ćemo definitivnu odluku doneti referendumom građana. Samo istraživanje po sebi nije prouzrokovalo narušavanje ekosistema, ali da bi se nastavilo dalje, potrebna su mišljenja relevantnih institucija i da se to transparentno sagleda, a mi ćemo odrediti onako kako naši građani budu rekli - istakao je Savić i dodao da su građani zabrinuti.

Neki mediji su objavili da je pronađeni litijum kod Lopara vredan oko 10 milijardi dolara, te da bi, ako se eventualno počne kopati, iskopavanja trajala oko 65 godina.

(Telegraf Biznis)

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    13. oktobar 2023 | 10:29

    Od evropskih država Nemačka ima najveće zalihe litijuma, ali još uvek nema nijedan rudnik. Zašto? Imaju jednu od najrazvijenijih auto-industrija i imali bi velike koristi od sopstvenih rudnika, ali ih nemaju. Nije da nemaju para da otvore rudnike.

  • Brk

    13. oktobar 2023 | 09:41

    Oćeš K sineee!Švajvarci su već sve razradili KAD budu kopali?!E pa nesmo sigurni...osum ako nije neko obećao jer sto bi u suprotnom 5 godina bacali pare na istrazivanja?

  • Narod

    13. oktobar 2023 | 10:24

    Ustajte ljudi, ne dajte.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>