• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ivan Bogavčić ima jedini primerak prve srpske razglednice: Kako je "Zmaj" iz Beča napravio pometnju u Somboru?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas mu je uručena zahvalnica za ustupanje prava na korišćenje prve srpske razglednice za potrebe izrade prigodne markice Pošte Srbije

  • 0
Međunarodna filatelistička izložba BALKANFILA XIX Foto: Milena Đorđević

Na marginama izložbe BALKANFILA danas je uručena zahvalnica Ivanu Bogavčiću sa Instituta za vrednovanje i obradu razglednica (IZVOR) Zagreb, povodom ustapanja prava na korišćenje prve srpske razglednice "ZMAJ" za potrebe izrade prigodne markice Pošte Srbije.

Zahvalnicu mu je uručio v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević, naglašavajući da se nada daljoj saradnji.

- Mislim da svima nama treba da bude čast što je očuvana prva srpska razglednica i što ste nam dozvolili da se ona nađe na poslednjoj prigodnoj markici Pošte Srbije. Ostaje prostor da se naša saradnja nastavi u budućnosti, hvala što ste došli danas - rekao je Đorđević.

Jovan Manojlović, iz satiričnog časopisa "Zmaj" u Beču, poslao je prvu srpsku razglednicu 1871. godine na adresu advokata Dimitrija Manojlovića u Sombor. Na svetu je sačuvan jedan jedini primerak, a pre petnaestak godina kupio ju je Ivan Bogavčić za 14.500 evra.

- Mi smo bez naknade ustupili pravo na korišćenje izuzetno retke i vrlo skupe razglednice jer smo želeli da promovišemo razglednice i njihovu vrednost ne samo u Srbiji već i u svetu - rekao je Bogavčić za Telegraf Biznis.

O čuvenom "Zmaju"

Razglednica je urađena tehnikom kolorisanog bakroreza kod bečkog tipografa Rudolfa Širera fon Vajdhajma, dok je likovno rešenje, crtež mitskog bića zmaja sa raširenim krilima i prikazima Carigrada i Moskve izmedju kojih parobrod plovi pod srpskom zastavom, uradio geodetski oficir Petar Manojlović.

Štampana je na predlog geodetskog oficira Petra Manojlovića iz Sentomaša (današnjeg Srbobrana), u saradnji sa Jovanom Jovanovićem Zmajem, urednikom tadašnjeg satiričnog lista „Zmaj“.

Poštanska karta koju je Petar Manojlović iz Beča poslao u Sombor svom stricu somborskom advokatu Dimitriju Manojloviću 19. maja 1871. godine tako je ušla u istoriju.

Kada je Dimitrije Manojlović, primio razglednicu i video motiv prostora koji je naseljavao pravoslavni slovenski živalj, nije se mnogo dvoumio šta će sa njom. Verovatno bojeći se političkih posledica, precrtao je natpis „Sombor“, vratio razglednicu pošiljaocu, sa propratnim tekstom: „Ja sa Zmajom nikakva posla neću da imam – ne prima se“.

Iz čitave serije ovih ilustrovanih dopisnica sačuvan je samo jedan primerak, koji je 1963. otkupio nepoznati belgijski kolekcionar, postavši tako vlasnik jednog od najvrednijih filatelističkih rariteta piše na portalu mediasfera.

(Telegraf Biznis)

Video: Otvoren 19. BALKANFILA u Domu vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>