• 26
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Vučić prisustvovao otvaranju auto-puta Ruma-Šabac: Saobraćaj od 18 časova, bez naplate do Nove godine

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Od Beograda do Šapca će se stizati za 45 minuta

  • 26

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić prisustvovali su otvaranju auto-puta u punom profilu Ruma-Šabac dužine 24,6 kilometara.

U obilasku, Vučić je istakao da je ovo jedna od najvažnijih deonica.

- Spaja Srem, Mačvu i Podrinje, ali kada kažem Srem spaja i Bačku i Beograd. Pre 10 godina smo imali 592 kilometra auto-puta, sada imamo oko 946 kilometra, a gradimo 461 km auto-puteva. Gradimo fruškogorski koridor, dobro napreduje, ono što spaja Novi Sad, Irig i Rumu. Kada uradimo Šabac i Loznicu, spojili ste Novi Sad i Podrinje - istakao je predsednik.

Dodao je da kada auto-put bude završen do kraja sledeće godine, do Loznice ćemo stizati za sat vremena i 10, 15 minuta.

- To su velike stvari za investitore - naglašava Vučić, kog očekuje put za Kinu.

- Potpisujemo najmanje dva velika ugovora sa Kinezima, to je pre svega za radost ljudi na severu Srbije. Jedno će biti "Smajli" od Bačkog brega, Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja, Novog Bečeja, Kikinde i Crnje, a drugo bi trebalo da bude Beograd- Zrenjanin - Zrenjanin - Novi Sad.

Govoreći o pruzi Beograd - Budimpešta i o tome dokle se stiglo sa radovima, Vučić je rekao da se brže od roka radi Novi Sad - Subotica i da će Srbija značajno pre Mađarske završiti svoj deo pruge.

- Subotica je jedan od najlepših gradova u Srbiji, na Paliću je mnogo toga izgrađeno i tek će biti, a to završavamo za godinu dana, za godinu i dva meseca bi trebalo da se vozimo Novi Sad - Subotica, što znači Beograd - Subotica sat i 10 minuta - istakao je predsednik.

Zvanična obraćanja

- Veoma se radujemo što godinu dana pre ugovorenog roka građanima Srbije predajemo na upotrebu 24,6 kilometara od Rume do Šapca i ovaj kolosalni most na kome se nalazimo. Čini nam profesionalnu čast što doprinosimo unapređenju mreže auto-puteva Srbije - rekao je vlasnik azerebejdžanske kompanije Azvirt Kamil Alijev.

- Tokom prethodnih godina uložili smo maksimalne napore da budemo pouzdan partner i opravdamo ukazano poverenje - dodao je Alijev.

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je gotovo 50 godina Šabac čekao most, a o auto-putu se pričalo.

- Bezbroj puta se govorilo kako bi Beograd i Novi Sad morali da budu bliže, a niko nikada ništa preduzimao nije. Vaša i naša generacija rešila je da stvari uzme u svoje ruke, obezbedi nove fabrike, 500.000 novih radnih mesta i iz toga uspešno finansira izgradnju auto-puteva po našoj zemlji.

Nada se da do kraja 2024. može da bude završena brza saobraćajnica do Loznice, a to će doneti nove investitore u taj grad.

Aleksandar Vučić, auto-put Ruma-Šabac sa mostom preko Save Printskrin: Tanjug.rs

Za saobraćaj od 18 časova

- Od 18 časova biće otvoren auto-put za saobraćaj, do Nove godine ceo ovaj deo biće besplatan. Sama deonica Ruma-Šabac je 100 dinara, Beograd-Šabac 270, a Beograda-Ruma 170 dinara - rekao je Vučić.

Vučić je juče istakao da je ponosan na ovaj autoput i da će sada od Beograda do Šapca moći da se stigne za 45 minuta.

- Kada budemo imali Fruškogorski koridor iz Šapca će se stizati do Novog Sada za 45 minuta, 45 minuta do Beograda, fantastično zaista. Možete misliti onda kakva je sad situacija u Irigu za život, gde vam je 35 minuta do Beograda - rekao je predsednik na današnjem otvaranju.

Aleksandar Vučić, auto-put Ruma-Šabac sa mostom preko Save Printskrin: Tanjug.rs

Tri strateška ugovora

Predsednik je izjavio da će 17. oktobra, tokom posete Kini, biti potpisana tri strateška dokumenta o saradnji, od kojih je jedan sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom.

- Tri su strateška dokumenta koja se potpisuju u prisustvu predsednika Sija - rekao je Vučić. Istakao je da je veoma važan i od neprocenjivog značaja za našu zemlju sporazum o slobodnoj trgovini koji ćemo potpisati sa Kinom.

- Potpisujemo i jedan strateški ugovor o zajedničkom delovanju i akcijama u svim ovim stvarima, od ekonomije, saobraćajne infrastrukture... i još jedan treći veoma važan dokument koji se tiče kliringa juana - dodao je Vučić.

O auto-putu

Ukupna dužina auto-puta od Rume do Šapca sa mostom preko Save, koja se pušta u javni saobraćaj iznosi 24,6 kilometara, a obuhvata 440 metara povezanih sa Fruškogorskim koridorom, 22,08 km auto-puta od Rume do Šapca, most preko Save od 1.335 metara kao i 700 metara dela deonice 3 do petlje Drenovac.

Preostali deo trase Deonice 3, brza saobraćajnica od Šapca do Loznice, dužine 53,88 km je još u izgradnji. Ukupna dužina deonice Ruma - Šabac - Loznica je 78 kilometara a ceo projekat je podeljen na tri deonice i to - Deonica 1 auto-put Ruma - Šabac, Deonica 2 most preko reke Save i Deonica 3 brza saobraćajnica Šabac - Loznica.

Na celoj ovoj deonici predviđena je izgradnja 56 objekata od toga 54 mosta, kao i izgradnja osam raskrsnica (pet kružnih i tri denivelisane), ali i tri petlje u Rumi, Hrtkovcima i Drenovcu. Konkretno deonica autoputa od Rume do Šapca ima šest nadvožnjaka, osam mostova i dve petlje, Ruma i Hrtkovci.

Ovaj auto-put ima tri naplatne stanice i to su: naplatna stanica "Ruma" sa 11 prolaza u oba smera, "Hrtkovci" sa pet prolaza u oba smera i "Šabac" sa osam prolaza u oba smera.

U izgradnju auto-puta ugrađeno je 305.000 tona asfalta, 136.210 kubika betona, 2.466.000 kubika materijala u nasip, 16.074 tona armature i postavljeno 116,036 metara odbojne ograde. Trasa auto-puta Ruma-Šabac zaobilazi naselja Klenak, Platičevo, Hrtkovci i Jarak, čime se ova mesta rasterećuju od teškog teretnog saobraćaja.

Ispred Hrtkovaca je izgrađen nadvožnjak sa petljom, gde se auto-put ukršta sa državnim putem IB reda br.20. Most preko Save dužine 1.350 m, sastoji se iz glavne mostovske konstrukcije dužine 605 m, leve prilazne konstrukcije 310,5 m, desne prilazne konstrukcije 439,5 m, kao i produžetka mostovske konstrukcije u dužini od 1.010 m.

Ukupna dužina ovog mosta sa produžetkom iznosi 2. 365 m. Most preko Save, spojen je 25. jula 2022.. Komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica potpisan je 19. novembra 2019. sa azerbejdžanskom kompanijom Azvirt koja je radila na njegovoj izgradnji sa domaćim podizvođačima.

Potpisivanju ugovora sa kompanijom iz Azerbejdžana prisustvovao je tada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Deonicom od Rume do Šapca, sa mostom preko Save, Mačva i Srem dobijaju novu perspektivu, a brzom saobraćajnicom od Šapca do Loznice, ovaj kraj imaće bolju vezu sa Zapadnom Srbijom i Republikom Srpskom.

Ovaj značajan infrastrukturni projekat približava Mačvu, Loznicu i Podrinje sa Novim Sadom i Beogradom, gde će se od Šapca do Beograda stizati za 40 minuta, a petlja Ruma spaja auto-put Ruma-Šabac sa budućim Fruškogorskim koridorom, kao i sa postojećim auto-putem E-70 Beograd-Šid. Izgradnjom Fruškogorskog koridora, koji će se "naslanjati" na ovaj projekat, od Rume do Novog Sada, stizaće se za 20 minuta.

Ovaj put je inače i najkraća veza između Beograda i Novog Sada sa BiH i Republikom Srpskom preko graničnog prelaza Badovinci (Pavlovića ćuprija) i dalje prema Bijeljini ili prelaza Trbušnica kod Loznice. Brza saobraćajnica Ruma-Šabac-Loznica, u celini treba da se završi do kraja 2024. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mina

    14. oktobar 2023 | 10:25

    Ovo je odlična vest za sve građane Srbije. Hvala Vladi na ovom projektu

  • Ljilja

    14. oktobar 2023 | 10:21

    Ovo je prilika svima onima koji dolaze u Srbiju da lakše stignu do željene destinacije na lakši i brži način.

  • Milan

    14. oktobar 2023 | 10:36

    Srbija napreduje svakodnevno, otvaraju se autoputevi koji su od velikog značaja za Srbiju!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>