• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Živković: Građani da ne brinu, EPS je spreman za zimsku sezonu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim tradicionalnih popusta za redovno plaćanje, građani mogu da ostvare dodatne uštede na računima - do 40 odsto

  • 1
kuća, grejanje Foto: Shutterstock.com

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Elektroprivrede Srbije" (EPS), Dušan Živković, izjavio je da je to preduzeće potpuno spremno za predstojeću zimsku sezonu.

- Uradili smo u prethodnom periodu sve pripreme i planske remonte. U toku su razne probe i testovi, i mogu da potvrdim da smo sigurni za bezbedno snabdevanje električnom energijom potošača u narednom periodu, posebno tokom zime - rekao je on za Tanjug.

Naglašava da je najbolja potvrda da možemo biti mirni u narednom zimskom periodu i to da imamo dovoljno vode u akumulacijama, kao i da na deponijama imamo dovoljno zaliha uglja koje su, kako je dodao, u petak iznosile 2,3 miliona tona.

- Blok A5 je imao najveći remont, a od značaja je i revitalizacija Đerdapa 1 i poslednjeg agregata A3, koji je u finalnoj fazi ispitivanja pred puštanje i time se završava kompletna revitalizacija Hidroelektrane (HE) "Đerdap 1", što nas dovodi u jedan dugoročni miran period kada je reč o hidroenergetici - kaže Živković.

Prema njegovim rečima, revitalizacijom svih šest agregata praktično je dobijena jedna nova elektrana instalisane snage oko 100 megavata i sada će HE "Đerdap 1" imati snagu 1.140 megavata.

Na pitanje kolike sve popuste građani mogu da očekuju za struju u narednom periodu, v.d. generalnog direktora EPS-a kaže da građani, osim tradicionalnih popusta za redovno plaćanje, mogu ostvariti uštede na računima i do 40 odsto.

- Ove zime je napravljen jedan porogram koji osim tradicionalnih popusta obezbeđuje i neke druge popuste kao ohrabrenje za građane da štede, ali i zbog naše želje da pospešimo energetsku efikasnost kojim bi doneli neke dodatne uštede EPS.

Živković je objasnio da se za uštede energije od pet do 15 odsto obračunava popust od 20 odsto, za smanjenu potrošnju od 15 do 20 odsto popust je 25 odsto, dok građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto mogu da računaju na popust od 30 odsto.

Kaže i da će se domaćinstvima obračunavati popust od pet odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje pet odsto, u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine. Ali, kako bi se popusti obračunali, Živković ističe da je važno da se zna da domaćinstvo mora da ostvari uštedu ili u odnosu na isti mesec prethodne godine ili na isti mesec 2021. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>