• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dolar ojačao, ali evro pada: Treba li Evropa da brine?

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Zelena novčanica" je, doduše, bila pod pritiskom na početku ove sedmice, zbog stava nekoliko zvaničnika FED-a

  • 1
Dolari, Novac Ilustracija: Pixabay/Gerd Altmann

U radnoj nedelji koja je za nama, vrednost dolara prema korpi svetskih valuta je porasla, jer je inflacija u SAD i dalje visoka, pa se očekuje da će FED visoke kamate držati duže nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji prati vrednost američke valute prema šest najvažnijih na svetu, ojačao je proteklih dana za 0,5 posto, na 106.65 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,7 posto, pa je cena evra skliznula na 1.0510 dolara.

Inače, "zelena novčanica" je bila pod pritiskom na početku ove sedmice, jer je nekoliko zvaničnika Američke centralne banke poručilo da, možda, ključne kamate nije potrebno dodatno povećavati.

Ipak, u drugoj polovini nedelje, dolar se oporavio jer se pokazalo da je inflacija u SAD i dalje visoka. U septembru su, naime, potrošačke cene porasle 0,4 posto na mesečnom i 3,7 odsto na godišnjem nivou, što je više od procene analitičara.

Bazična stopa inflacije, bez cena hrane i energije, porasla je 0,3 posto na mesečnom i 4,1 posto na godišnjem planu, koliko se i očekivalo... A kako je za to vreme na Starom kontinentu?

Prema podacima iz septembra, inflacija u Evropi je u avgustu iznosila 5,2 odsto, što je neznatni pad u odnosu na 5,3 odsto iz jula. Godišnja inflacija EU je u avgustu bila 5,9 procenata.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brine evropa I treba da brine

    15. oktobar 2023 | 14:16

    Dobro deluju Ruske kontra sankcije

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>