• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šef svetske banke JPMorgan upozorava: "Ovo je, možda, najopasnije vreme za svet"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Još jedna zapažena ličnost u globalnim finansijskim krugovima, a to je Rej Dalio, takođe nema optimističan stav

  • 1
džejmi dajmon Foto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

"Kontinuirani sukob između Rusije i Ukrajine, zajedno sa eskalacijom izraelsko-palestinskih neprijateljstava, mogao bi da ima dalekosežne posledice po globalnu ekonomiju i geopolitičke odnose", napisao je izvršni direktor JPMorgana, Džejmi Dajmon, u izveštaju o dobiti kompanije za treći kvartal.

On je rekao da, uprkos relativnom zdravlju američke ekonomije, zemlja ima dovoljno izazova koje treba da prevaziđe, uključujući zategnuto tržište rada, visok nivo državnog duga, pretnju od daljeg skoka inflacije i dugoročne posledice kvantitativnog pooštravanja.

Međutim, pogoršanje geopolitičkih uslova moglo bi da oteža situaciju do beskonačnosti, upozorava.

"Rat u Ukrajini, iskomplikovan prošlonedeljnim napadima na Izrael, može imati dalekosežne uticaje na tržišta energije i hrane, globalnu trgovinu i geopolitičke odnose. Ovo je, možda, najopasnije vreme koje je svet video u poslednjih nekoliko decenija", naveo je Dajmon, koji je u petak za CNN rekao da se rukovodioci američkih banaka "penju uz zid zabrinutosti".

U svom obraćanju, pozvao se na jednu od najpoznatijih istina sa Volstrita koja objašnjava kako tržišta mogu da ostanu bikovska usred ekonomske neizvesnosti i geopolitičke krize.

"Radimo stotinu stres testova nedeljno... Obično se geopolitika predstavlja kao duboka recesija ili blaga recesija, a dobro poslovanje tržišta nije razlog da se, u bilo kom momentu, kaže da će i dalje biti dobro", smatra ovaj izvršni direktor.

Još jedna zapažena ličnost u globalnim finansijskim krugovima, Rej Dalio, osnivač najvećeg svetskog hedž fonda "Bridgewater Associates", ranije je upozorio da bi se sukob Izraela i Palestine mogao proširiti van granica dve zemlje, i imati dalekosežne posledice po čitavu globalnu zajednicu.

"Po mom mišljenju, ovaj rat ima veliki rizik da dovede do nekoliko drugih sukoba različitih tipova na brojnim mestima, i verovatno će imati štetne posledice koje će se proširiti i van onih u Izraelu i Gazi", napisao je Dalio na LinkedIn-u.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dragan

    15. oktobar 2023 | 15:16

    Ocemu pricas...pa to si ti i tvoji pajtosi zakuvali SMESNO

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>