• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bugarska uvela porez za ruski gas: Više ga ne uvozi, ali 50% gasa za EU ide preko ove zemlje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova uredba stupa na snagu odmah i uvodi taksu od 20 bugarskih leva (10,76 dolara) po megavat-satu

  • 4
Gasovod severni tok 1 Foto: Tanjug/AP

Bugarska je uvela porez na ruski gas koji se isporučuje preko njene teritorije u širu EU, prema zakonu objavljenom u petak, na zvaničnom sajtu bugarskog parlamenta.

Nova uredba stupa na snagu odmah i uvodi taksu od 20 bugarskih leva (10,76 dolara) po megavat-satu, ili otprilike 100 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji se isporučuje kroz zemlju.

Ova naknada čini oko 20% trenutne cene gasnih fjučersa u čvorištu TTF u Holandiji, evropskom standardu za ovu robu. Prema podacima Londonske interkontinentalne berze (ICE), u petak je cena gasa zatvorena na oko 55,1 evro (57,9 dolara) po megavat-satu.

Ruski energetski gigant, Gasprom, do 2022. godine je bio jedan od ključnih snabdevača Bugarske gasom iz gasovoda. Međutim, nakon što su lokalne vlasti odbile da plate gorivo u rubljama, direktan izvoz u ovu balkansku zemlju je obustavljen.

Iako Bugarska više ne uvozi gas iz Rusije za domaću upotrebu, ostala je jedna od retkih ruta za njegovu isporuku u EU, nakon što su se tokovi smanjili zbog sankcija Moskvi i sabotaže gasovoda Severni tok.

Prema procenama Blumberga, otprilike polovina ruskog gasa namenjenog EU trenutno ide preko Bugarske, ulazeći preko gasovoda Turski tok. Eksperti upozoravaju da bi novi bugarski porez mogao da ugrozi snabdevanje niza zemalja južne Evrope.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nazvao je tu meru „neprihvatljivom“.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mišo NS

    16. oktobar 2023 | 08:54

    Nikakav problem: Putarina za bugarski šleper ili nečiji drugi koji nosi robu za Bugarsku 2.000 EUR, a za auto 1.000EUR. Pa će i Bugari pevati: Putuj Evropo mi nemamo kuda do vas... Dunav Bugari ne mogu blokirati, nije njihov. Bez Srbije i Rumunije Bugari mogu samo u Tursku i Makedoniju.

  • Sasa

    19. oktobar 2023 | 19:59

    Ne vidim zašto bi građani Srbije plaćali skuplje gas, ako je digla Bugarska možemo i mi Mađarima i tako nadoknaditi gubitak ako je Mađarima i drugim krajnjim korisnicima to ok nek bude, ali da mi Srbi plaćamo to tako ne može, a ako bude tako vlast će pasti to je sigurno jer se oseti velika kriza zbog već previsoke inflacije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>