• 96

Vreme čitanja: oko 2 min.

Delegacija Srbije danas putuje u Kinu: U susret Forumu "Pojas i put"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Treći međunarodni stateški forum “Pojas i put” biće održan 17. i 18. oktobra u Pekingu

  • 96
pojas i put, kina Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i delegacija Vlade Srbije danas putuju u Kinu gde će učestvovati na trećem Forumu "Pojas i put".

Predsednik Srbije kaže da je poseta Kini veoma važna u trenucima koji nisu nimalo laki, i najavljuje važne susrete i potpisivanje sporazuma sa Kinom, ali i bilateralne susrete sa predsednikom Si Đinpingom i Van Hu Ningom, "kineskim Kisindžerom".

- Potpisaćemo dokumente o sveukupnoj saradnji, slobodnoj trgovini, što je od posebnog značaja za našu zemlju i kliring juan za naše banke. To su temeljni sporazumi, a biće važnih saobraćajnih i infrastrukturnih sporazuma - objasnio je Vučić.

Treći međunarodni stateški forum “Pojas i put” biće održan 17. i 18. oktobra u Pekingu, gde će učestvovati zvaničnici iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija.

Si Đinping održaće uvodni govor na Forumu, na kojem će učestovati i generalni sekretar UN Antonio Gutereš. Nakon toga, na skupu koji se održava u svetlu desetogodišnjice Incijative “Pojas i put”, koju nazivaju i Sijevim “lendmark projektom za proširenje uticaja Kine u svetu”, a koji je između ostalog, iz siromaštva izvukao 40 miliona ljudi, biće održana tri foruma na visokom nivou o povezivanju, zelenom razvoju i digitalnoj ekonomiji.

Takođe, biće održano šest tematskih seminara o nesmetanoj trgovini, duhovnoj povezanosti, razmeni između stručnih institucija, čistom Putu svile, lokalnoj i pomorskoj saradnji. Očekuje se da će među zvaničnicima na Forumu biti i predsednik Rusije, Vladimir Putin, predsednici Egipta El Sisi, UAE šeik Mihamed bin Zajed Al Nahjan, zvaničnici Francuske, Grčke, mađarksi premijer Vikor Orban...

Na otvaranju Drugog foruma Inicijative "Pojas i put", u aprilu 2019, koji je okupio oko 40 šefova vlada i država, Si je obećao "nultu toleranciju" za korupciju u okviru inicijative koju poneki optužuju da nije transparentna. Saradnja "Pojas i put" karakteriše uzajamno poštovanje i poverenje, uzajamna korist i saradnja u kojoj svi dobijaju, i uzajamno učenje između civilizacija, dodaje se.

- Sve dok sve zemlje duž "Pojasa i puta" ulažu zajedničke napore da slede naš zajednički cilj, postojaće svetli izgledi za ekonomski pojas Puta svile i Pomorski put svile 21. veka, a ljudi iz zemalja koje pripadaju ovoj inicijativi mogu svi imaju od nje koristi, poručuju iz Kine. Učesnici foruma trebalo bi zajedno da daju novi doprinos razvoju globalne ekonomije, rekao je ambasador, koji je izrazio i uverenje da će srpski i kineski zvaničnici postići novi konsenzus i rezultate u različitim oblastima kao što su politika, ekonomija, trgovina i kultura - rekao je Li Ming, novi ambasador Kine u Srbiji, koji takođe putuje u Peking kako bi bio uz srpsku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kleopatra

    16. oktobar 2023 | 08:03

    Veliki uspeh i napredak za nasu zemlju

  • sasa

    16. oktobar 2023 | 07:51

    Kina je vazan strateski partner Srbiji, podrska u svim oblastima i na svim poljima-

  • Sara

    16. oktobar 2023 | 07:52

    Srpsko-kinesko prijateljstvo je neraskidivo a ovakvim susretima samo jos vise jaca

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>