• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić o promenama na dva srpska aerodroma: "Redovan avio-prevoz ka 10 destinacija"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Niški aerodrom projektovan je za oko oko 1,5 miliona putnika

  • 2
Boeing 767-300 cargo Foto: Aerodrom Niš

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, izjavio je da su se, nakon što je vlada na poslednjoj sednici usvojila odluku o proglašenju linija u javnom interesu za aerodrom “Konstantin Veliki” u Nišu i aerodrom “Morava” u Kraljevu, stekli uslovi da se pokrene postupak za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji će u periodu do četiri godine obavljati redovan avio-prevoz ka ukupno 10 destinacija iz te dve vazdušne luke.

Ministar je istakao da je važno da se očuva kontinuitet saobraćajne povezanosti sa ova dva aerodroma, jer je to od, kako kaže, velikog značaja za privredni i društveni razvoj južne i istočne Srbije, odnosno Šumadije i Zapadne Srbije.

Reč je o deset avio-linija koje su proglašene za linije u javnom interesu, na inicijativu lokalnih samouprava - Niša, Kraljeva, Čačka. To su linije od Niša ka Frankfurtu, Kelnu, Ljubljani, Atini, Tivtu, Istanbulu i Beogradu, kao i linije od Kraljeva ka Istanbulu, Tivtu i Solunu.

- Stupanjem na snagu ove odluke stekao se jedan od glavnih uslova da se pokrene postupak za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji će obavljati redovan avio-prevoz na linijama koje nisu komercijalno isplative, ka ukupno 10 destinacija - pojasnio je Vesić i podsetio na velika ulaganja države u vazdušnu luku u Nišu, gde se gradi nova zgrada terminala koja bi trebalo da bude završena do kraja sledećeg meseca.

Nakon toga sledi opremanje, kako bi putnici sa više komfora mogli da putuju sa "Konstantina Velikog" - već od naredne letnje sezone. Ukazao je da niški aerodrom beleži sve veći broj putnika, kao i da će ove godine premašiti rekord iz 2019. godine kada je imao 422.000 putnika.

- Niški aerodrom projektovan je za oko oko 1,5 miliona putnika, i želimo i radimo sve da ih i bude toliko. Zato ulažemo u Niš, koji postaje sve važnije saobraćajno čvorište - kaže Vesić i dodaje da trenutno iz Niša saobraća 13 linija, od čega su tri sezonske i 10 redovnih.

Dodao je i da država ulaže u "Moravu" kod Kraljeva, kao treći međunarodni aerodrom u Srbiji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • notorious

    16. oktobar 2023 | 12:06

    Valjalo bi iz Kraljeva za Oslo!

  • Putnik

    16. oktobar 2023 | 11:41

    Mogla bi se uvesti redovna linija za Antaliju,barem u letnjem periodu od maja do oktobra.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>