• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cvetković o saradnji dve zemlje: "Možemo da učimo od Švajcaraca, posebno u ovim oblastima"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpske kompanije su u Švajcarsku izvezle oko 140 miliona evra

  • 1
Slobodan Cvetković, Ministar Privrede Slobodan Cvetković / Foto: Nikola Anđić

Ministar privrede, Slobodan Cvetković, učestvovao je danas na Okruglom stolu sa švajcarskom poslovnom zajednicom, koji je održan u Beogradu u organizaciji Ambasade Švajcarske i Švajcarsko-srpske privredne komore.

Ministar je, na samom početku, istakao značaj prisustva švajcarskih kompanija koje posluju u Srbiji.

- Danas su ovde prisutne neke od najistaknutijih švajcarskih kompanija, koje čine jedan deo privrednog sistema Srbije, što dokazuje da smo uspeli da stvorimo održiv poslovni ambijent kako za strane investicije, tako i za domaće ideje - rekao je Cvetković, a piše Dnevnik.

- Kao ministar privrede, imam dužnost da promovišem ekonomski rast, da otvaramo nova radna mesta i obezbeđujemo prosperitet naših građana. Imajući na umu ovu odgovornost, krenuli smo na put reformi kako bismo stvorili okruženje pogodno za poslovanje pojednostavljivanjem propisa, smanjenjem administrativnih opterećenja i poboljšanjem ukupne investicione klime - naglasio je ministar.

Ambasador Švajcarske Konfederacije, Urs Šmid, između ostalog je ukazao na to da su prilivi - za period od 2010. godine zaključno sa prvim kvartalom 2023. godine - po osnovu ulaganja švajcarskih rezidenata u Republiku Srbiju iznosili oko 2,15 milijarde evra, čime je Švajcarska dospela na 6. mesto među zemljama sa najvećim neto ulaganjima nerezidenata u Srbiju u navedenom periodu.

- Srbija je danas jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi, finansijski i ekonomski stabilna zemlja, u kojoj je nezaposlenost ispod 10 odsto i konstantno se smanjuje - istakao je ministar Cvetković.

Dalje je naveo da su privrede naših zemalja sve bliže - i trgovinski i investiciono.

- Srpske kompanije su u Švajcarsku izvezle oko 140 miliona evra, a prostora za unapređenje ima dosta, posebno u oblasti prehrambene industrije i IT-a. Švajcarska je, sa svojom globalnom reputacijom izvrsnosti u oblasti finansija, tehnologije i inovacija prirodni partner za Srbiju i, tradicionalno, postoji dobra poslovna saradnja sa prijateljskim vezama, kao i želja za unapređenjem ekonomske saradnje - kaže Cvetković.

Napominje da su švajcarske kompanije u svetu poznate po svom velikom inovativnom duhu i kvalitetu, te da su dobro pozicionirane da istraže mogućnosti u navedenim sektorima.

- Srpska preduzeća mogu da uče iz švajcarske ekspertize i resursa - naglasio je.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    16. oktobar 2023 | 19:41

    I DA OSTANEMO NEUTRALNI KAO SVAJCARSKA KOJA NECE U EU -SVAJCARCI SE IZJASNJAVAJU NA REFERENDUMU PROTIV ULASKA U EU !!! SVAJCARSKA IMA NEUPOREDIVO BOLJI STANDARD OD NEMACKE IZ KOJE DOLAZE RADNICI NA RAD!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>