• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Održana panel diskusija "Sinergija nauke i privrede – uloga i doprinos NTP"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Naučno-tehnološkom parku Novi Sad okupili se ljudi iz sveta privrede, nauke, studenti i istraživači, kao i predstavnici državnih struktura

  • 0

U Naučno-tehnološkom parku Novi Sad završena je panel-diskusija na temu "Sinergija nauke i privrede – uloga i doprinos Naučno-tehnološkog parka", koja je danas okupila ljude iz sveta privrede, nauke, studente i istraživače, kao i predstavnike državnih struktura, koji su zaključili da biznis inkubatori i naučni parkovi moraju imati slobodu i uslove da razmišljaju uvek nekoliko koraka dalje i ambijent u kojem mogu da realizuju svoje ideje u cilju unapređenja opšteg privrednog i društvenog razvoja.

Panelista prof. dr Đorđija Petkoski, koji je karijeru gradio u Americi, a koji je govorio o važnosti da se i iz pozicije uspešnih privrednika iz inostranstva mora delovati kao iz ovakvih institucija kao što je NTP, stoji na sajtu Naučno-tehnološkog parka Novi Sad.

Direktor Naučno-tehnološkog parka Nebojša Drakulić naglasio je da su svi govori panelista kao i odgovori na pitanja još uverljivije predstavili važnost uloge i značaja Naučno-tehnološkog parka, a to su osnaživanje i podrška još bržem tehnološkom razvoju Grada Novog Sada, AP Vojvodine i Republike Srbije.

"Blizu četiri decenije se sanjao san da se napravi ovakva institucija. Sada je san ostvaren, ali imamo ispred sebe obavezu da nastavimo punim kapacitetima ubrzan razvoj nauke, privrede i celokupnog sistema u Srbiji i regionu", istakao je Drakulić.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete Republike Srbije Marijana Dukić Mijatović pozdravila je prisutne i izrazila zadovoljstvo što se organizuju ovakvi događaji.

"NTP NS ovim ispunjava misiju i svrhu svog postojanja, jer kao i drugi naučno-tehnološki parkovi u našoj zemlji ima zadatak da, pre svega, spaja nauku i privredu i da razvija mrežu saradnje, u koju je Republika uložila gotovo 60 miliona evra. Pored ulaganja u prostor i opremu važno je ulagati i u ljude", zaključila je Marijana Dukić Mijatović.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević govorio je iz ugla privrede o tome koliki je značaj naučno-tehnološkog parka kao što je ovaj u Novom Sadu.

"Ovaj park je u mnogo čemu organizovan po ugledu na brojne uspešne evropske parkove koje smo imali prilike da obiđemo i nimalo ne zaostaje za njima. Privredna komora ima dosta veliku ulogu u razvoju privrede i nauke jer okuplja veliku bazu domaćih i stranih privrednika koji su potrebni nauci i koji su, zapravo, krajnji korisnici inovacija", izjavio je Vučurević.

Jedan od panelista prof. dr Đorđija Petkoski, koji je karijeru gradio u Americi, naglasio je važnost da se i iz pozicije uspešnih privrednika iz inostranstva mora delovati kao iz ovakvih institucija kao što je NTP.

Panelisti koji su uzeli značajno učešće na današnjem skupu bili su i rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Madić i prof. dr Srđan Kolaković, sa Fakulteta tehničkih nauka.

(Telegraf Biznis)

Video: Dodeljeno blizu 482 miliona dinara za šest lokalnih samouprava na teritoriji Vojvodine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>