• 52
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučić iz Pekinga: Azija i Afrika su naša budućnost, uz evropski put

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U toku treći međunarodni strateški forum "Pojas i put"

  • 52

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Pekinga, gde boravi na trećem međunarodnom strateškom forumu "Pojas i put".

- Danas sam imao mnogo bilateralnih sastanaka, od predsednika Vlade Tajlanda do predsednika Vlade Laosa. Verujem da svaki od tih razgovora će značiti unapređenje naših bilateralnih odnosa - rekao je Vučić.

- Takođe smo govorili o povezanosti i ono što donosi Put svile. Srećan sam što imamo Institut za veštačku inteligenciju i što pre kraja godine krećemo da radimo na BIO4 kampusu. Verujem da ćemo imati priliku ponovo da ugostimo predsednika Sija, a do tada ćemo morati mnoge rezultate da ispunimo. Drago mi je što smo imali priliku da predstavimo Srbiju u dobrom svetlu - dodao je predsednik.

Na pitanje novinara na raniji predsednikov komentar ,,da će se ekonomski rast prebaciti na azijski i afrički kontinent", te ,"da li već ima viziju u kojoj oblasti saradnje je reč sa afričkim kontinetom", Vučić odgovara:

- Mi ćemo imati vrlo ofanzivan nastup, ali tu imate pet velikih sila koje stupaju u Africi. Azija i Afrika su svakako naša budućnost i tu ćemo tražiti uz dalji nastavak evropskog puta.

Na pitanje koja je naša sadašnjost, Vučić odgovara:

- Naša sadašnjost je da pokušamo da sačuvamo  mir u gotovo nemogućim uslovima u svetu gde se svi spremaju za sukobe.

- Gledamo da pronalazimo izvore rasta za našu zemlju na različitim stranama sveta, jedan od njh je i projekat EXPO 2027.

Dodaje da vlada glad za proizvodima naše namenske industrije u svetu.

- Da proizvedemo milion granata 155 mm dnevno, sve bismo mogli da prodamo. Ali mi nemamo te kapacitete, ljudi gledaju na to kao državno preduzeće, idu po dva meseca na bolovanja neki ljudi. A i dalje imamo veoma dobre proizvode - istakao je Vučić.

Vučić je podsetio na snagu Turske, koja takođe jača uticaj u Africi.

- Oni imaju Turkiš Erlajns, lete po celom svetu. A kod nas se bunili kada smo formirali Er Srbiju. A kada bude stani-pani, Er Srbija leti na Ben Gurion po naše građane. To rade oni koji su se bunili protiv Beograda na vodi, a sada vode goste tamo. Kada sve imate, morate gledati kako da gurate zemlju napred. Azija i Afrika su svakako naša budućnost, uz naravno nastavak evropskog puta - kazao je on.

Predsednik dodaje da moramo sačuvati mir u nemogućim uslovima u svetu.

- Kao da su svi poludeli, kao da ne znaju koliko je 5+5. Kao da to nije 10, prosto svi hrle, podižu uloge do krajnjeg nivoa, odakle više nema povratka. Situacija u Gazi nas vodi u šire regionalne sukobe. Sile imaju proksije, koji ako zarate to defakto znači svetski rat - rekao je Vučić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bubi

    18. oktobar 2023 | 11:20

    Zahvaljujući politici koju vodi Vučić i održavanju prijateljskih odnosa između Srbije i Kine naša zemlja će dostići visok stepen ekonomske razvijenosti!

  • јована

    18. oktobar 2023 | 11:28

    Ova izjava je odgovor na globalne promene i povećanu važnost azijskih i afričkih tržišta.

  • Andja

    18. oktobar 2023 | 11:35

    Srbija treba da bude otvorena zemlja koja ce saradjivati sa svima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>