• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dodeljeni ugovori za podsticanje regionalnog rasta: Rebalansom budžeta izdvaja se još 38 mil. dinara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministar je najavio da će krajem meseca biti dodeljeno 80 grantova bespovratnih finansijskih sredstava za preduzetnike

  • 0
edin đerlek, vlada republike srbije Foto: Telegraf.rs

U prostorijama Vlade Republike Srbije danas je dodeljen 21 ugovor o sufinansiranju strateških razvojnih dokumenata u okviru Programa podsticanja regionalnog rasta u zemlji.

- Država je uspela da zaustavi i smanji trend rasta razlika između naših i unutar naših regiona - rekao je ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek.

U pitanju su sledeći gradovi i opštine: Vranje, Velika Plana, Trgovište, Zrenjanin, Žagubica, Krupanj, Kula, Brus, Užice, Prijepolje, Kikinda, Nova Crnja, Mali Zvornik, Paraćin, Babušnica, Despotovac, Bela Palanka, Sjenica i Vrnjačka Banja.

- Ovim danas smo u potpunosti zaokružili program podsticanja regionalnog razvoja i rasta za 2023. godinu koji je usvojen na Vladi u aprilu, čime je dodeljeno ukupno 325 miliona za naše opštine i razvojne projekte, plus 38 miliona dinara koje smo uspeli da obezbedimo rebalansom.

Kako je ministar danas istakao, rebalansom budžeta je izdvojeno dodatnih 38 miliona dinara i raspisan je javni poziv za sve predstavnike lokalnih samouprava.

- Do kraja godine ćemo uspeti da sufinansiramo mnogo više od 80 projekata, koje smo primarno zacrtali - naglasio je Đerlek.

Već ostvareni projekti tiču se komunalne i saobraćajne infrastrukture, industrijske i poslovne zone, socijalnog karaktera i preduzetništva.

Ministar je najavio i da će krajem meseca i početkom sledećeg biti dodeljeno 80 novih grantova bespovratnih finansijskih sredstava za preduzetnike, u iznosu od 250.000 dinara.

Kako je naglasio, kabinet za ravnomerni regionalni razvoj radio je na izradi nove metodologije i jedinstvene liste razvijenosti.

- Verujem da će Vlada Srbije usvojiti novu jedinstvenu listu razvijenosti koja predstavlja osnovni instrument regionalne politike i koja je veoma važna za buduća dalja ulaganja. Ono što nam do sada ta metodologija pokazuje na osnovu 10 indikatora jeste da imamo manje nerazvijenih opština nego kada je usvojena aktuelna metodologija.

Smanjili smo minimalno, ali smo ipak smanjili razlike između naših i unutar naših regiona i smanjili smo broj nerazvijenih opština - zakjučio je ministar Đerlek.

(Telegraf Biznis)

Video: Dodeljeno blizu 482 miliona dinara za šest lokalnih samouprava na teritoriji Vojvodine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>