• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ugrožena svetska proizvodnja baterija za EV: Kina stavlja ograničenje na izvoz ključnog minerala

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Treći Njutnov zakon, da svaka akcija izaziva reakciju važi i ovde"

  • 0
Električni automobil automobila kola Foto: Shutterstock

Kina je objavila planove da ograniči izvoz grafita, mineral ključan za proizvodnju baterija za električna vozila (EV), iz razloga nacionalne bezbednosti, saopštili su danas Ministarstvo trgovine i Opšta uprava carina.

Najava dolazi samo nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države uvele dodatna ograničenja na vrste poluprovodnika koje američke kompanije mogu da prodaju kineskim firmama.

- Treći Njutnov zakon da svaka akcija izaziva reakciju važi i ovde - rekao je Stefan Lege, šef istraživanja poreske i trgovinske politike na Univerzitetu St Galen u Švajcarskoj.

Kina, koja dominira svetskom proizvodnjom i preradom grafita, kaže da će biti potrebne izvozne dozvole, počevši od decembra, za materijal od sintetičkog grafita - uključujući verzije visoke čistoće, visoke čvrstoće i visoke gustine - kao i za prirodni grafit u ljuspicama.

Institut za energetska istraživanja, istraživačka organizacija sa sedištem u Vašingtonu, DC, kaže da proizvođači automobila pokušavaju da obezbede zalihe grafita iz izvora izvan Kine, jer potražnja za EV baterijama nadmašuje druge upotrebe materijala.

Globalna prodaja električnih vozila, uključujući vozila i hibride na isključivo baterije, raste, prema Međunarodnoj agenciji za energiju.

Prodaja je premašila 10 miliona jedinica prošle godine, 55% više u odnosu na 2021., a očekuje se da će ove godine porasti na skoro 14 miliona vozila.

Prema Geološkom zavodu SAD, tržište grafita koji se koristi u baterijama poraslo je za 250% na globalnom nivou od 2018. Kina je prošle godine bila vodeći svetski proizvođač grafita, sa oko 65% globalne proizvodnje, navodi se u saopštenju.

Kina ima ogroman uticaj na svetski lanac snabdevanja kritičnim mineralima potrebnim za proizvodnju EV baterija. Ona prerađuje 60% svetskog litijuma i 80% kobalta, prema američkom Ministarstvu energetike prenosi CNN.

(Telegraf Biznis)

Video: Brzina i luksuz imaju novo ime - Deus Vayanne: Ovo je izazov austrijskog proizvođača

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>