• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ako radite ono što volite, nećete raditi ni dan": Zavirite u mesto gde se ideje učenika susreću sa mogućnošću

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otvoren 10. po redu Mejkers lab u Srbiji

  • 1
mejkers lab, niš Foto: Telegraf.rs

Tačno godinu dana od otvaranja prve moderne učionice 22. veka, otvoren je 10. po redu Mejkers lab u Srbiji. Ovaj put savremeni prostor za razvoj preduzetničkih veština i inovacija dobila je Elektrotehnička škola "Mija Stanimirović" u Nišu.

- Verujem da će ovaj prostor biti veoma inspirativan za naše učenike, da iskažu sve svoje mogućnosti i znanja. Ideja je da sve ono što zamisle u svojim glavama ovde probamo da realizujemo na mašinama i opremi koju smo dobili - istakao je direktor škole Aleksandar Stevanović.

Ovu školu danas pohađa 780 učenika, koji se školuju za pet četvorogodišnjih zanimanja u elektro području rada: Administrator računarskih mreža, Tehničar multimedija, Elektrotehničar informacionih tehnologija, Tehničar telekomunikacionih tehnologija i Elektrotehničar za elektroniku na vozilima.

Od ukupnog broja učenika samo 10% su devojčice, pa je jedan od ciljeva škole da svoja zanimanja učini privlačnim i njima.

Ispred Grupe za obrazovanje prisutnima se obratio direktor Dostignuća mladih u Srbiji Darko Radičanin, koji je imao posebnu poruku za učenike.

- Ljudi koji su dovoljno ludi da veruju da mogu da naprave promene u svetu su u stvari oni koji ih i prave, tako smo se skupili oko ideje da mislimo da bi bilo potrebno da napravimo nešto kao što je Mejkers lab u školama u Srbiji.

- Uživajte, tražite, razvijajte i učite kako ćete dalje, da znate da je stav "ja mogu", mnogo važniji od koefecijenta inteligencije. Nastavite da radite i preduzimate akcije za sve ono što vam padne na pamet - naglasio je Radičanin.

Pametna rukavica za gluvoneme

U srži Mejkers labova je mogućnost mladih da razvijaju svoje veštine, a upravo o tome je Telegraf Biznis razgovarao sa profesorkom stručnih predmeta Jelenom Rajković.

Na pitanje, koliko je značajno razvijati preduzetničke veštine kod mladih, Rajkovićeva odgovara:

- Čovek tad može da radi ono što voli. Vi kad razmišljate da radite nešto što ne volite, to je onda mnogo teško. Ako radite nešto što volite, nikada nećete ni raditi. Deca će kroz preduzetništvo naučiti da rade ono što vole, a kraće će im trebati vremena da osmisle kako napraviti biznis plan, pa koliko je to realno... - pojašnjava koordinatorka Mejkers laba u ovoj školi.

Potvrda, da je baš ova škola zaslužila da dobije učionicu 22. veka, krije se i u činjenici da su tri učenika osvojila drugo mesto na takmičenju "Galaxy Cup" sa svojim prototipom "rukavice za prevođenje znakovnog jezika".

- Prvo smo krenuli da pravimo ruku, imali smo tri ideje i onda nas je profesorka posavetovala da napravimo nešto što će moći da pomogne nekome, i fokusirali smo se na gluvoneme. Rukavicu je probalo Udruženje gluvih i nagluvih osoba i imali su pozitivne utiske - ispričali su Luka Rakić, Nikola Ranđelović i Ivan Ćirković za Telegraf Biznis.

Ovaj trojac učestvovaće i ove godine na pomenutom takmičenju, a rezultati sa prošlogodišnjeg omogućili su im i siguran upis na Elektronskom univerzitetu u Nišu, bez polaganja prijemnog ispita.

mejkers lab, niš Foto: Telegraf.rs

O Grupi za obrazovanje

Do kraja godine planirano je otvaranje još pet Mejkers labova, u školama različitih profila, i to u: Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu, Bujanovcu, Kraljevu i Beogradu.

Grupu za obrazovanje čine: Nordeus fondacija, Dostignuća mladih u Srbiji, Centar za promociju nauke i Inicijativa Digitalna Srbija.

Stavljajući svoje proizvode, usluge, ekspertizu i ostale resurse u službu podrške obrazovanju kompanije Henkel, Tarket, Roma company, i od nedavno Comtrade i Tesla, predstavljaju primer kako se može ubrzati razvoj obrazovanja u celoj zemlji za napredak društva kao celine.

(Telegraf Biznis)

Video: Otvoren prvi Mejkers lab u Srbiji: Ovo je mesto za nove ideje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    21. oktobar 2023 | 18:38

    Svaka cast na ovoj inicijativi!!Skolama u Srbiji jedino privatan sektor moze da pomogne

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>