• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Orginalne Povelje Napoleona i kralja Luja XIV na štandu Pošte na sajmu knjiga

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neverovatni rariteti nalaze se na štandu Pošte Srbije u hali 1 Beogradskog sajma

  • 0

Beogradski Sajam knjiga počeo je u subotu. 21. oktobra, i trajaće nikada duže, čak devet dana. Pored mnogobrojnih štandova izdavača iz Srbije i Francuske, koja je ove godine zemlja kodomaćin, nalazi se i štand Pošte Srbije.

Pošta je obezbedila svim posetiocima da, ukoliko kupe više knjiga i ne mogu da ih ponesu kući, da ih jednostavno pošalju poštom na svoju adresu ili na adresu nekog drugog kao poklon.

Takođe, na štandu Pošte mogu se videti i razni zanimljivi istorijski predmeti poput Povelje Napoleona Bonaparte i Kralja Luja, zatim pisaća mašina Desanke Maksimović i mnoge druge stvari.

U saradnji sa Udruženjem književnika Srbije, Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, prikazuje Povelju cara Napoleona sa potpisom imperatora, pomilovanje vojnika dezertera, potpisanu u Palati Fonteblo, u Parizu, 27. 9. 1807. godine.

U Povelji stoji i rečenica „dajemo prednost milosrđu nad strogošću zakona", a tu su i potpisi autora Napoleonovog zakonika i najbližih Napoleonovih saradnika.

Posetioci će takođe moći da vide i Povelju kralja Luja XIV, kralja Sunce, sa zlatnim pečatom i njegovim potpisom. To je jedan od najslavnijih francuskih kraljeva, poznat po izjavi: „Država – to sam ja!" Sedamdeset i dve godine je vladao Francuskom, izvršio opsežne reforme i ostvario niz vojnih pobeda.

- Želja nam je da knjigu vratimo na velika vrata i da dobiju mogućnost da kada kupe više knjiga mogu da ih preko pošte i našeg štanda pošalju knjig na svoju adresu ili kao poklon nekome. Takođe, svakoga dana, sa udruženjem književnika,  ćemo imati tematske dane, tako da ćemo imati dane posvećene pesmi, literaturi, mladima, deci, ženama.

-Da bi sve bilo interesantnie, imamo Povelju Napoleona Bonaparte, pismo Luja 14. pisaća mašina Desanke Maksimović, orginalno pismo Kralja Milana  Obrenovića sinu Aleksandru na francuskom, i tako biće dosta stvari na našem štandu - poručio je Đorđević.

Izložena je i posveta pesnika Žaka Prevera srpskom novinaru i publicisti Kosti Dimitrijeviću. Prever je jedan od najčitanijih francuskih i svetskih pesnika 20. veka. Njegovi stihovi su među najlepšim ljubavnim stihovima ikada napisanim na našoj planeti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>