• 34

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mali o budžetu za 2024. i srpskoj ekonomiji: "Očekujem podršku MMF-a, kao i dosad"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Karaktersitika budžeta za narednu godinu su i kapitalne investicije, a u planu je da se za njih izdvoji oko 600 milijardi dinara

  • 34
srbija Foto: Shutterstock

Ministar finansija, Siniša Mali, izjavio je danas da očekuje pozitivan nalaz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji će biti u Srbiji dve sedmice.

On je naveo da će ta međunarodna finansijska organizacija analizirati i budžet Srbije za naredno godinu i da očekuje da će ga podržati, kao što su to radili i do sada.

"Uspeli smo da uradimo sve što treba. To će biti još jedan dokaz koliko odgovorno vodimo ekonomsku politiku i koliko smo sve uspeli da uradimo kako treba. Srbija je čvrsto na putu ekonomskih reformi što se vidi i po pitanju upravljanja javnim preduzećima, javnim finansijama i poreskim reformama", kazao je Mali za RTS.

On je naglasio da je budžet za 2024. godinu razvojni i uravnotežen i da Vlada Srbije želi da sačuva životni standard građana i da nastavlja politiku koju je vodila do sada.

Karaktersitika budžeta za narednu godinu su, kako je naglasio, i kapitalne investicije koje se nastavljaju i u planu je da se za njih izdvoji oko 600 milijardi dinara, kao i to da ovim budžetom nikad nisu bila veća izdvajanja za poljoprivredu i zdravstvo.

"Imaćemo dodatnih 25,5 milijardi dinara za zdravstvo naredne godine, to najbolje govori šta su nam prioriteti", kazao je i dodao da se ide ka tome da u decembru ove godine prosečna plata bude 840 evra, a sledećeg decembra 960 evra, da bi u 2025. bila 1.000 evra.

Srbija će ove godine imati 68-69 milijardi evra BDP-a u apsolutnom iznosu, dok je projekcija za sledeću godinu 74 do 75 milijardi evra. Mali je naglasio i da je po projekciji budžeta za narednu godinu, udeo javnog duga u BDP-u biti 51,7 odsto, a da će stopa rasta biti 3,5 odsto.

Naveo je da trenutno Srbija u budžetu, u kešu na računu država, ima pet milijardi evra i kada bi se to u narednoj godini iskoristilo za investicije, Srbija ne bi imala potrebu da se zadužuje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    22. oktobar 2023 | 10:02

    To je dokaz prave i odgovorne politike

  • Sanja

    22. oktobar 2023 | 09:58

    Veliki projekti očekuju Srbiju i važno je to što ima dovoljno para u budžetu kako bi ti projekti na vreme bili realizovani

  • Sasa

    22. oktobar 2023 | 10:02

    Nastavljamo ekonomski napredak i idemo još jače i bolje samo napred!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>