• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li će EU produžiti važenje gornje granice cene gasa?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ograničenje je uvedeno nakon višenedeljnih razgovora, pri čemu su se Nemačka i Austrija u početku protivile njegovom uvođenju

  • 1
gas, evropa Foto: shutterstock.com

Evropska unija (EU) razmatra da produži važenje vanredne gornje granice cene gasa, uvedene u februaru, zbog zabrinutosti da bi sukob na Bliskom istoku i sabotaža Baltičkog gasovoda mogli ponovo da povećaju cene ove zime, izveštava Fajnenšel tajms.

Evropska komisija (EK) je saopštila da nema naznaka o negativnim efektima od stupanja na snagu te mere i da su cene prirodnog gasa sada skoro 90 odsto niže nego prošle godine, navodi se u izveštaju lista koji se poziva na prezentaciju koja je predočena diplomatama EU, preneo je Rojters.

Ograničenje je uvedeno nakon višenedeljnih napetih razgovora država-članica, pri čemu su se Nemačka i Austrija u početku protivile njegovom uvođenju, tvrdeći da će to poremetiti tržište.

Ali, ograničenje cene nije uticalo na uvoz gasa u EU, napominje se u prezentaciji.

Visoke diplomate i zvaničnici EU izjavili su da bi, uprkos padu cena energenata i skladištenju gasa u EU koje je na rekordnom nivou, na snabdevanje ove zime mogao da utiče rat između Izraela i Hamasa, kao i potencijalni akti sabotaže gasne infrastrukture.

Komisija bi u novembru trebalo da iznese predlog kojim se potvrđuje koje od hitnih energetskih mera, a koje uključuju utvrđivanje gornje granice cene gasa, mere za izdavanje dozvola i propise koji obezbeđuju da se isporuke gasa dele među državama članicama - treba produžiti.

Dobrovoljne mere za smanjenje potražnje za gasom za 15 odsto već su produžene do marta 2024. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    22. oktobar 2023 | 22:28

    Хехе, само нека продуже... ионако Русија нема довољно за њих.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>