• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odbor za privredu prihvatio Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za neke prozvode carine će ostati i dalje na snazi

  • 0
pojas i put, kina Foto: Shutterstock

Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije usvojio je danas jednoglasno Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine.

Taj predlog je Narodnoj skupštini podnela Vlada Srbije 20. oktobra 2023. godine.

Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Kinom obuhvaćeno je 10.412 proizvoda iz Srbije i 8.930 iz Kine. Danom stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini, što se očekuje u maju ili junu naredne godine, Srbija će dobiti bescarinski pristup kineskom tržištu za sveže jabuke, breskve, šljive, višnje, lubenice, suvo grožđe, semensku raž, ječam, ovas, seme suncokreta, seme uljane repice, ruže, sušeno mahunasto povrće, kisele krastavce i kornišone.

Bez carine će se izvoziti i kukuruz šećerac, smrznuto svinjsko meso, svinjska mast, pastrmka i šaran, prerađevine i konzervirane proizvode od mesa, kobasičarski proizvodi, konzervirano povrće, džemovi, mineralna i prirodna voda, pivo, sveže i sušeno bilje za industrijsku svrhu, goveđa koža, a svi ovi proizvodi čine 60 odsto ukupne razmene sa Kinom.

Za drugu grupu proizvoda će carine biti ukinute u pet jednakih godišnjih tranši, dok će carine na robu iz treće grupe proizvoda biti ukinute u 10 jednakih godišnjih tranši, a na robu sa poreklom iz kategorije "A15" će biti ukinute u 15 godišnjih tranši i oni će biti oslobođeni plaćanja carine za 15 godina.

Za neke prozvode carine će ostati i dalje na snazi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>