• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačke banke "stegle kaiš": Sve teže odobravaju kredite ovoj grupi klijenata

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na uzdržanost banaka se žali 31,5 odsto kompanija koje pružaju usluge i 27,7 odsto firmi u proizvodnji

  • 0
Menjačnica banka šalter Foto-ilustracija: Shutterstock

Nemačke banke sve teže odobravaju kredite firmama, zaključak je najnovijeg, danas objavljenog istraživanja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

U septembru je 29,2 odsto anketiranih kompanija u tekućim kreditnim pregovorima izjavilo da su banke uzdržane, što predstavlja porast u odnosu na 21,3 odsto firmi koliko je prijavilo ove poteškoće u junu.

- Banke postepeno povećavaju kamatne stope na kredite i nerado ih odobravaju - komentarisao je šef istraživanja IFO-a, Klaus Volrabe.

Na uzdržanost banaka se žali 31,5 odsto kompanija koje pružaju usluge i 27,7 odsto firmi u proizvodnji. Nešto manje od 40 odsto proizvođača električne opreme se žali na otežane uslove dobijanja kredita, kao i 31,6 odsto proizvođača mašina i opreme i 31 odsto kompanija u stanogradnji.

Trgovci na malo takođe kukaju, rekavši da mušterije manje troše, i da se to odražava i na kreditiranje banaka. Ukupno 28,2 odsto kompanija u maloprodaji navodi da su banke "oprezne" prilikom odobravanja zajmova.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>