• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šef delegacije MMF: Srbija na pravom putu ka ispunjenju dogovorenih ciljeva i obaveza

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Misija Monetarnog fonda u Srbiji započela je 19. oktobra i trajaće do 31. oktobra

  • 0
Grafikon Srbija ekonomija privreda Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

Potpredsednik vlade i ministar finansija, Siniša Mali, sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Donal Mekgetigan, a koji je istakao da je Srbija na pravom putu ka ispunjenju svih dogovorenih ciljeva i obaveza u okviru aktuelnog aranžmana.

- Razgovori oko budžeta su bili vrlo uspešni i završeni su u jako kratkom roku i to smo zajednički potvrdili. Svi strukturni ciljevi koje smo imali u programu do sada su ispunjeni, Srbija je na taj način na pravom putu u smislu ispunjenja svih dogovorenih ciljeva i obaveza u okviru aktuelnog aranžmana - poručio je Mekgetigan.

Misija Monetarnog fonda u Srbiji započela je 19. oktobra i trajaće do 31. oktobra, povodom drugog razmatranja stendbaj aranžmana koji je Srbiji odobren u decembru prošle godine.

Mekgetigan je ocenio da je evidentan napredak Srbije. On je pohvalio i sistem "Iskra", centralni informacioni sistem obračuna zarada svih zaposlenih u javnom sektoru u koji će za dva meseca, kako je naglasio ministar finansija, biti uključeno 296.000 ljudi, te da će zajednički raditi na nastavku dalje implementacije sistema koji uvodi red u ovaj segment.

Mali je predstavio dosadašnje ekonomske rezultate Srbije, napredak dogovorenih reformi te informisao delegaciju da je budžet Republike Srbije za 2024. spreman i da danas počinje rasprava u Skupštini o ovom zakonu.

- Srbiju očekuje usvajanje budžeta za narednu godinu. U budžetu nema nikakvih iznenađenja, na tragu smo politike koju smo do sada sprovodili - rekao je Mali na sastanku u Ministarstvu finansija. On je istakao i da je nedavni sastanak sa zamenikom direktora MMF-a u Marakešu, Bo Lijem, bio dobar, te da je Srbija i u Maroku predstavila svoje ekonomske performanse.

- Likvidni smo i na dobrom smo putu, redovno ispunjavamo sve svoje obaveze. U daljim reformama ključna ostaje energetika i restrukturiranje EPS-a, ali reformišemo i poresku administraciju i držimo se svih fiskalnih pravila. Efekti svega što smo uradili su ogromni.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>