• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanski prodavci očajni: Zahtevaju pooštrenje kazni za "sitne" lopove

Vreme čitanja: oko 1 min.

Traže da se krađa identifikuje kao organizovani kriminal

  • 0
Hleb krađa pljačka lopov kazna zatvor Foto-ilustracija: Shutterstock

Velika Britanija bi mogla da definiše krađu u prodavnicama kao vrstu organizovanog kriminala prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Tim specijalizovanih analitičara i službenika se sastavlja da prikupi obaveštajne podatke o kriminalnim grupama, koje stoje iza većeg dela krađa u prodavnicama širom Engleske i Velsa.

Grupa od 13 trgovaca, uključujući Džona Luisa, Tesko i Co-op, pristala je da uloži skoro 800.000 funti tokom dve godine za finansiranje partnerstva, poznatog kao projekat "Pegasus".

Većinu novca će finansirati specijalizovani policijski tim koji će raditi u okviru OPAL-a, nacionalnog odeljenja policije koje nadgleda obaveštajne podatke o teškim organizovanim kriminalnim radnjama. Vlada će doprineti sa 30.000 funti u prvoj godini.

Plan takođe uključuje policijsku obavezu da daju prioritet prodavnicama u kojima je bilo nasilja nad radnicima, gde je obezbeđenje pritvorilo počinioca ili gde policija treba da obezbedi dokaze.

Džejms Louman, šef Asocijacije prodavnica mešovite robe, rekao je da će inicijativa biti "snažno dobrodošla" u borbi protiv "bujice krađa" koju preduzeća trpe.

- Korišćenje veštačke inteligencije za identifikaciju prestupnika može biti efikasan način za drastično smanjenje količine vremena koje je potrebno policiji da uspostavi veze između zločina počinjenih protiv različitih preduzeća na lokalnom nivou - rekao je gospodin Louman.

Zvanični podaci pokazuju da je policija u Engleskoj i Velsu zabeležila 365.164 krađe u radnjama do juna - povećanje od 25% u odnosu na isti period prošle godine.

Međutim, brojke su i dalje ispod nivoa pre pandemije. U periodu do juna 2019. godine evidentirano je 368.745 krađa u radnjama.

(Telegraf Biznis)

Video: Čovek otkrio kako lopovi kradu kartice sa bankomata: Obavezno obratite pažnju na ovaj detalj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>