• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stručnjaci za HR sumnjaju u veštačku inteligenciju, a evo šta im predstavlja najveći problem

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U ovom trenutku, oko pet odsto nemačkih kompanija koristi veštačku inteligenciju u ljudskim resursima (HR)

  • 0
Veštačka inteligencija Artificial intelligence Foto: Shutterstock/LookerStudio

Velika većina anketiranih menadžera ljudskih resursa je uzdržana povodom korišćenja veštačke inteligencije (AI) u njihovim kompanijama u Nemačkoj, pošto je 86 odsto ispitanika iskazalo zabrinutost po pitanju AI, proizilazi iz ankete Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena za treći kvartal.

Anketirani, njih 62 odsto, smatraju da je najveći problem nedostatak iskustva sa AI, a 48 odsto je zabrinuto zbog pravnih aspekata korišćenja veštačke inteligencije.

Ostale prepreke su nedostatak poverenja u AI - 34 odsto, velika količina vremena i napora koja je potrebna za implementaciju veštačke inteligencije - 19 odsto, kao i visoki troškovi - 18 odsto, dok je 22 odsto ispitanika navelo da ne vidi nikakvu dodatnu vrednost od korišćenja AI.

U ovom trenutku, oko pet odsto nemačkih kompanija koristi veštačku inteligenciju u ljudskim resursima (HR), dok još 25 odsto planira da je koristi u budućnosti. Anketa je pokazala da je većina nemačkih kompanija skeptična po pitanju korišćenja AI, ali i da otprilike polovina firmi vidi potencijal za korišćenje veštačke inteligencije u raznim oblastima.

Najveći potencijal se vidi u oblasti automatizacije, a to se odnosi na automatizaciju HR procesa, na primer u vezi sa ugovorima, platama i beneficijama. Oko 19 odsto učesnika ankete je ovde navelo visok potencijal, a 31 odsto srednji potencijal, dok više od 25 odsto smatra da AI nema potencijal u ovoj oblasti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>