• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Integracija ESG prakse u poslovanje: Briga o životnoj sredini iz perspektive velikih kompanija

Vreme čitanja: oko 4 min.

Intervju sa Dejanom Turkom, generalnim direktorom kompanije A1 Srbija i A1 Slovenija

  • 0
Dejan Turk Foto: Promo/ Subakov

U globalnom ekonomskom pejzažu, održivo poslovanje postaje ne samo trend, već i imperativ. Velike kompanije igraju ključnu ulogu u oblikovanju naše ekonomske stvarnosti, ali i odgovornosti prema planeti i životnoj sredini. O ključnim izazovima i prilikama koje održivo poslovanje pruža, i kako velike kompanije mogu biti pokretači pozitivnih promena u svetu, razgovarali smo sa Dejanom Turkom, generalnim direktorom A1 Srbija i A1 Slovenija.

  • Koje su, prema vašem mišljenju, najznačajniji i najzanimljiviji trendovi u poslovanju kompanija u Srbiji i regionu u vezi sa ESG (ekološkim, društvenim i korporativnim) faktorima?

Evidentna je promena svesti kompanija i njihovo sve intenzivnije okretanje ESG praksama. Od dostizanja karbonske neutralnosti preko jačeg društvenog uticaja i inkluzije, povećanja transparentnosti lanca snabdevanja, usvajanja praksi cirkularne ekonomije, zelenih finansija i investicija do standardizacije ESG metrike i izveštavanja. Kreirana su nova radna mesta, te danas sve više kompanija imaju svoje ESG menadžere koji su zaduženi za razvoj, implementaciju i praćenje rezultata u ESG domenu. Održivi razvoj je za svega nekoliko godina postao neophodni element poslovanja kompanija, a kompanije koje proaktivno prihvataju i zagovaraju zaštitu životne sredine biće nesumnjivo bolje pozicionirane za dugoročni uspeh u sve svesnijem i povezanijem svetu.

  • Možete li nam reći nešto više o trenutnim ekološkim projektima u kompaniji A1 i kako oni doprinose održivom poslovanju?

Upravo ovih dana Srbija je dobila svojih prvih 10 kišnih bašti, zelenih površina koje će doprineti smanjenju katastrofalnih posledica kiše, poplava i pojava klizišta u urbanim sredinama. Imajući u vidu oluje i obilne padavine koje su zadesile region, verujem da su kišne bašte došle u pravom trenutku i da će biti dragocene u očuvanju životne sredine i saniranju posledica klimatskih promena. Ono što je nama kao kompaniji posebno važno je što smo tim projektom "Niklo kao ja" započeli dugoročno partnerstvo sa lokalnim samoupravama širom Srbije i pružili tržištu neophodno znanje kako da ovaj koncept delovanja na klimatsku krizu ožive i u svojim sredinama.

Veliki fokus naših ESG aktivnosti usmeren i na povećanje udela obnovljivih izvora energije u našem energetskom miksu i povećanje energetske efikasnosti, sa ciljem postepenog postizanja karbonske neutralnosti i poslovanja u skladu sa principima cirkularne ekonomije. Takođe, prva smo kompanija u Srbiji koja je uvela Eco Rating, međunarodnu metodologiju koja procenjuje uticaj telefona na životnu sredinu.

Tokom septembra u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Novom Pazaru, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Nišu, Bečeju i Somboru na izabranim javnim površinama nikle su kišne bašte! Timu profesionalnih baštovana priključili su se i stanovnici izabranih gradova i zajedno sa lokalnim udruženjima pretvorili zapuštene površine na kojima se nakuplja višak atmosferskih padavina u kišne vrtove i time doprineti smanjenju opterećenja kanalizacijskog sistema, očuvanju vode i poboljšanju njenog kvaliteta, mikroklime i očuvanju biodiverziteta.

Projekat je trenutno u fazi glasanja za najlepšu kišnu baštu koje će trajati do 29. oktobra, a sve bašte su prikazane na sajtu www.svetkakavzelis.rs.

  • Osim projekata koje realizujete, kakve konkretne korake ste preduzeli kako biste dodatno optimizovali svoje poslovanje i smanjili svoj ekološki otisak?

Na nivou celokupne A1 Grupe postavljeni su ambiciozni ciljevi kao što su smanjenje emisije štetnih gasova i povećanje energetske efikasnosti za 80%. U A1 Srbija smo krenuli sa upotrebom zelene električne energije, da bismo već 2022. bili prva telco kompanija koja je uvela solarne panele u Srbiji i u okviru cele A1 Grupe. U praksi, to znači da intenzivno radimo na postavljanju solarnih panela, sa ciljem da do kraja 2023. dostignemo cifru od čak 5.600 na našim baznim stanicama - što je dovoljno energije za napajanje čak 750 domaćinstava. Osim toga, od jula 2021. koristimo zelenu električnu energiju, koja je smanjila emisiju CO2 za 19% u prošloj godini, a više od 1.000 naših baznih stanica povezano je sertifikovanom električnom energijom iz obnovljivih izvora distributera. Na osnovu svih ovih prametara uspeli smo da za trećinu smanjimo naše ukupne emisije GHG u 2022. u odnosu na prethodnu godinu.

  • Čuvena ekološka aktivistkinja, Erin Brokovič, je bila govornica na ekskluzivnom događaju koji ste organizovali za biznis zajednicu - A1 Talk. Koje ključne poruke biste izdvojili kao posebno važne na putu ka održivijoj budućnosti?

Erin Brokovič je već više od 20 godina simbol borbe za zaštitu životne sredine. Slučaj protiv kalifornijske kompanije Pacific Gas & Electric do danas je jedan od najvećih u istoriji i najbolji primer kako posvećenost jedne osobe može da pokrene velike društvene promene.

Najvažnija poruka sa kojom verujem da smo svi izašli te noći je ta da je moć u nama kao pojedincima, ne samo da delamo u svom mikrookruženju, već da to radimo zajedno, jer održivi razvoj objedinjava stavove i pristupe svih aktera društva. Jedino tako, usaglašavajući svoje strategije i lokalne aktivnosti možemo postići željene rezultate i uticati na promene u većoj razmeri. Verujem da je njen dijalog sa srpskom poslovnom zajednicom bio snažan katalizator da još većim koracima nastavimo ka etičnijoj, odgovornijoj i ekološki svesnijoj budućnosti.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>