• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Maštali smo o prostoru gde ćemo moći da iskažemo svoje ideje": Otvoren prvi Mejkers lab u Raškom okrugu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Razvoj tzv. učionice budućnosti podržan je i od strane lokalne samouprave

  • 0
mejkers lab, vrnjačka banja Ilustracija:Telegraf.rs/Miloš Živojinović

Na marginama Nacionalne konferencije nastavnika u Vrnjačkoj Banji otvoren je 11. po redu Mejkers lab i ujedno prvi u Raškom okrugu.

Ako ste u mestu ili idete korak unazad, onda koračate ka sigurnosti, a ako idete korak unapred krećete se ka budućnosti - istakla je Danijela Brđović koordinatorka programa Dostignuća mladih i nastavnica srpskog jezika i književnosti iz Gimnazije u tom gradu.

Razvoj tzv. učionice budućnosti podržan je i od strane lokalne samouprave.

- Đaci će moći kroz Mejkers labove da pokažu svoje znanje, veštine i kreativnost, da sarađuju sa zajednicom i okolinom i donose što više inovativnih projekata - naglasio je predsednik opštine Boban Đurović.

Značaj ovih učionica ogleda su i u mogućnosti da đaci primene teorijsku nastavu u praksi, ali i da razvijaju preduzetničke veštine. Da su "vrata" laba otvorena za apsolutno sve đake, potvrđuje i direktorka škole Dojna Stodić.

- Ovo nije učionica za učenike sa izuzetnim talentom, ovo je učionica za sve naše učenike. Želimo da ovaj prostor koriste svi. Kroz obogaćen jednosmenski rad, slobodne aktivnosti i izborne programe novi Mejkers lab će omogućiti da se učenik u školi oseća što bolje i da deo slobodnog vremena provodi u tom okruženju - rekla je direktorka.

Darko Radičanin, direktor Dostignuća mladih u Srbiji i v.d. direktora Centra za promociju nauke Marjana Brkić usaglasili su se da ovakvi prostori ,,pružaju mogućnost mladima da razvijaju svoje ideje''.

Mladi su naša vrednost

Ispred Inicijative Digitalna Srbija obratio se Nebojša Bjelotomić, koji je prisutne podsetio da su ,,mladi naša vrednost".

- U prirodi kada se životinje okupe u krda, stada i jata, oni to rade da bi zaštitili svoje mlade i u ljudskom društvu to treba da bude izdignuto na sledeći nivo. Da brinemo o mladima ne samo zato što je to budućnost, već zato što je to naša vrednost - rekao je direktor Inicijative.

Upravo od mladih, potražili smo odgovor koliko im znače ovakvi prostori za rad.

-  Mnogo nam je drago što Gimnazija prepoznaje potencijal u učenicima i dalje nam mogućnost da se razvijamo. Mi smo prva generacija IT odeljenja u Gimnaziji. Znači nam puno i imamo u planu puno projekata.

- Maštali smo o prostoru gde ćemo moći da iskažemo svoje ideje i da ih primenimo praktično - rekao je učenik Nikola Jevtić za Telegraf Biznis.

mejkers lab, vrnjačka banja Foto: Miloš Živojinović

Održana prva Mejkers konferencija

Nakon otvaranja, održana je i prva Mejkers konferencija koja je okupila oko 50 nastavnika i direktora škola koje su već dobile, ili će do kraja godine, dobiti svoje učionice budućnosti.

U radnoj i otvorenoj atmosferi, predstavljeni su programi, takmičenja i projekti za novu školsku godinu, koje će Grupa za obrazovanje, zajedno sa školskim timovima, sprovoditi u tekućoj školskoj godini.

Posebnu pažnju zaokupila su predavanja i radionice koje pokrivaju savremena znanja koja su do skoro bila dostupna svetskim kompanijama ili velikim univerzitetima i institutima, poput design thinking-a ili neuronaučnih eksperimenata.

- Kao i do sada, sve radimo u saradnji i dogovoru sa nastavnicima. Svaku ideju, inicijativu i program, zamišljali smo i stvarali zajedno. To je princip kojeg ćemo se držati u budućnosti i koji je oblikovao ovu konferenciju, na kojoj će tim od 50 ljudi iz svih škola i organizacija koje su deo Mejkers inicijative, zajedno dogovarati i odlučivati o programima koji će u ovoj školskoj godini biti implementirani u školama - istakao je Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije.

Do kraja školske godine Grupa za obrazovanje će otvoriti još četiri Mejkers laba i to u Kraljevu, Bujanovcu, Kragujevcu i Beogradu.

Grupu za obrazovanje čine: Nordeus fondacija, Dostignuća mladih u Srbiji, Centar za promociju nauke i Inicijativa Digitalna Srbija.

Stavljajući svoje proizvode, usluge, ekspertizu i ostale resurse u službu podrške obrazovanju kompanije Henkel, Tarket, Roma company, i od nedavno Comtrade i Tesla, predstavljaju primer kako se može ubrzati razvoj obrazovanja u celoj zemlji za napredak društva kao celine.

(Telegraf Biznis)

Video: Otvoren Mejkers lab u Tehničkoj školi Mladenovac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>