• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovako nešto niko nije očekivao: Munjevit skok akcija vodeće evropske banke

Vreme čitanja: oko 1 min.

Akcije su jutros, u 8:33 sati po londonskom vremenu, bile više za sedam procenata

  • 1
Dojče banka Dojče banka / Foto: Shutterstock

Akcije Dojče banke, multinacionalke sa sedištem u Frankfurtu, danas su porasle 7%, nakon što je neto profit nadmašio očekivanja.

Banka je, naime, zabeležila svoj trinaesti uzastopni profitabilni kvartal.

Neto profit u trećem kvartalu iznosio je 1,031 milijardu evra, što je iznad konsenzusa analitičara o kvartalnoj neto dobiti - od 997 miliona evra, prema podacima LSEG-a.

Akcije su jutros, u 8:33 sati po londonskom vremenu, bile više za sedam procenata, prenosi CNBC.

Neto profit banke u trećem kvartalu bio je manji za 8% u odnosu na prethodnu godinu i veći za 35% u odnosu na isti kvartal, usred tekućih borbi u investicionom svetu.

Za isti period 2022. godine, nemački zajmodavac je zabeležio neto profit od 1,115 milijardi evra zbog viših kamatnih stopa i povećane nestabilnosti tržišta koja je podstakla fiksni prihod Dojče banke, ali i poslovanje sa valutama.

Banka je ostvarila snažan učinak u svom poslovanju sa korporativnim bankarstvom — koje ima koristi od viših kamatnih stopa — gde su prihodi porasli 21% u odnosu na isti period prošle godine, na 1,89 milijardi evra.

Međutim, nastavljeno je usporavanje u ogranku vezanom za investicije, gde su neto prihodi pali 4% u odnosu na isti period lane, na 2,27 milijardi evra i 12% u prvih devet meseci ove godine, na 7,3 milijarde.

Banka je saopštila da očekuje prihod od oko 29 milijardi evra za celu godinu, što je najviše u odnosu na prethodne procene. Takođe je rečeno da "ima prostora" za oslobađanje do dodatne 3 milijarde evra kapitala.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>