• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Begović: Trebamo dodatno raditi na prisustvu žena u okviru inovacionog sektora

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ona je istakla da je 53 odsto zaposlenih žena na fakultetima, a preko 60 odsto naučnica u institutima su žene

  • 1
Jelena Begović Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović istakla je danas da bi trebalo dodatno da se radi na većem prisustvu žena u okviru inovacionog ekosistema, a pre svega u okviru preduzetništva.

Ministarka je u okviru društvenog dijaloga "Uključivanje žena i devojaka u tehnološke i društvene inovacije - izazovi u razvoju institucionalnog okvira" istakla da se tema okupljanja odnosi na osnovna načela i osnovna ljudska prava ravnopravnosti i nediskriminacije koja podrazumevaju prava, obaveze, odgovornosti i zastupljenost polova u svim sverama društvenog života.

- Srbija može biti ponosna na izuzetno visoku zastupljenost žena u sveri nauke - rekla je Begović. Ona je istakla da je 53 odsto zaposlenih žena na fakultetima, a preko 60 odsto naučnica u institutima su žene.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov je naglasio da je tema rodne ravnopravnosti u Srbiji visoko postavljena u agendi svih aktivnosti unutar Vlade Srbije. Kako je rekao, područje nauke je jedno od svetlijih područja kada je u pitanju ravnopravnost.

- Normativni okvir je usklađen sa standardima EU. Doneseni su ključni strateški dokumentu i strategije za rodnu ravnopravnost sa čitavim nizom akata koja stavljaju pred nas kreiranje konkretnetnih politika i mera kako bi se pitanje rodne ravnopravnosti. Ne samo držalo u fokusu interesa javnosti, nego da bi se položaj žena u društvu iz dana u dan unapređivao - rekao je Žigmanov.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija organizovalo je današnji događaj u Palati Srbija.

Dijalogu prisustvuju i predstavnici relevantnih naučnih institucija, Privredne komore Srbije, međunarodnih organizacija, civilnog društva i drugi.

(Telegraf Biznis)

Video: Da li se ljubav prema nauci isplati u Srbiji?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma

    25. oktobar 2023 | 16:53

    Sigurno,jel to samo zato što su žene ili su to zaslužile svojim obrazovanjem,radom,stručnošću.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>