• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stelantis kupuje udeo u kineskoj kompaniji za proizvodnju EV

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očekuje se da će novo preduzeće početi sa isporukom automobila u drugoj polovini 2024. godini

  • 0
Stellantis Foto: Stellantis

Holandski proizvođač automobila Stelantis saopštio je danas da će kupiti 21 odsto udela u kineskoj kompaniji koja proizvodi električna vozila (EV) Lipmotor za oko 1,5 milijardi evra.

Stelantis i Lipmotor će formirati zajedničko preduzeće koje će holandskoj kompaniji dati ekskluzivna prava za proizvodnju, izvoz i prodaju vozila ovog kineskog brenda van Kine, a prvi cilj je evropsko tržište.

Stelantis će kontrolisati zajedničko preduzeće sa 51 odsto udela, dok će Lipmotor preuzeti 49 odsto udela. Očekuje se da će novo preduzeće početi sa isporukom automobila u drugoj polovini 2024. godini.

Na osnovu ovog dogovora će Stelantis moći da iskoristi "isplativi EV ekosistem" kineskog startapa za sopstvene ciljeve, pošto se obavezala da će do 2030. godine izbaciti na tržište više od 75 modela električnih automobila.

Kineski brendovi privlače sve veću pažnju etabliranih proizvođača automobila zbog njihove sposobnosti da proizvode električna vozila velikom brzinom po nižoj ceni. Rezutat je niža konačna cena za potrošače.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Uspeli smo da privučemo gotovo 63% ukupnih stranih direktnih investicija za ceo zapadni Balkan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>