• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ohlađena" cena uglja ublažila strahove za zimu, stručnjaci predviđaju: "Generalno izbalansirano" tržište

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proizvođači električne energije takođe imaju koristi od nižih cena

  • 0
ugalj, rudnik uglja Foto: Shutterstock

Cena uglja u Kini pada zbog rekordne proizvodnje i rasta uvoza što znači da ovoj zemlji ne prete prekidi u snabdevanju energijom tokom zime kao što se dešavalo u prošlosti.

Rekordna domaća proizvodnja i uvoz, kao i sve veći doprinos obnovljivih izvora energije, stavili su zemlju u mnogo bolju poziciju da izdrži rastuću potrošnju tokom perioda najveće potražnje za grejanjem.

Jake zalihe uglja i oporavak proizvodnje hidroenergije pomogli su da se eliminišu ključni faktori iza prošlogodišnjeg osakaćenog rasta cena piše Bloomberg.

Obimne ponude kineskog glavnog goriva su dobre vesti za industriju, jer se ekonomija poboljšava nakon meseci loših performansi.

Proizvođači električne energije takođe imaju koristi od nižih cena. Kompanija Huaneng Paver Internešnl, drugi po veličini dobavljač u Kini, poništila je prošlogodišnji gubitak i ostvarila najbolji profit u trećem kvartalu kako su se marže poboljšale, prema njenom izveštaju o zaradi ove nedelje.

Nasuprot tome, profiti od rudarstva uglja opadaju.

- Nema pritiska da se kupuje više dok vreme ne postane hladnije, verovatno krajem novembra - rekao je Miao Najue, analitičar u udruženju, na jučerašnjem brifingu.

To će verovatno ograničiti uvoz i u poslednja dva meseca ove godine, dodao je on.

U međuvremenu, nivoi vode na brani Tri klisure, najvećem hidroprojektu na svetu, su na najvišem nivou jer kišna sezona na jugu hrani moćnu reku Jangce, rekao je Mjao.

Kineski savet za električnu energiju predviđa "generalno izbalansirano" tržište električne energije tokom zime, sa periodičnim nestašicama, koje bi pokrivali prenos električne energije u regionima, navodi se u izveštaju.

(Telegraf Biznis)

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>