• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Od naredne godine naplata putarine na magistralnim putevima za kamione preko 7,5t: Vesić u Sremskoj Mitrovici

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ministar je obišao radove na rehabilitaciji lokalnog puta Laćarak - Čalma

  • 0
goran vesić, sremska mitrovica Foto: Goran Srdanov

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je jutros u Sremskoj Mitrovici radove na rehabilitaciji lokalnog puta Laćarak - Čalma i istakao da je samo ove godine za obnovu lokalnih puteva u zemlji izdvojeno čak 350 miliona evra, kao i da će ukupno ove godine širom Srbije biti ugrađeno 6,5 miliona tona asfalta, što je tri puta više nego 2013.

Vesić je u razgovoru sa radnicima zahvalio na njihovom angažovanju, jer će put Laćarak - Čalma biti završen za oko 15 dana, nekoliko nedelja pre roka.

Taj put dug je 7,7 kilometara, a zbog teških kamiona i poljoprivredne mehanizacije, pretrpeo je oštećenja, koja su zahtevala rehabilitaciju. Vrednost radova na obnovi iznosi oko 250 miliona dinara. Vesić je ukazao da je važno što je ove godine, uporedo sa izgradnjom autoputeva i brzih saobraćajanica, uloženo mnogo više napora kako bi se rehabilitovali lokalni putevi, koji nisu veliki u pogledu njihove dužine ili vrednosti, ali su značajni za ljude na lokalu kojima znače život.

Podsetio je da je od 2012. godine urađeno 445 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, da su u toku radovi na izgradnji novog 461 kilometra, a da je nedavno u Kini potpisao sporazume o izgradnji još 300 kilometara novih puteva.

Vesić je naglasio da je, pored toga, ove godine ministarstvo na čijem je čelu, odvojilo skoro 350 miliona evra za rehabilitaciju i održavanje puteva.

- Na taj način smo obnovili mnogo ovakvih lokalnih puteva, koji su bili problem, jer decenijama nisu obnavljani, o u lošem stanju su otežavali život ljudi - rekao je on.

Kada je reč o Sremskoj Mitrovici, ove godine na teritoriji te opštine biće urađeno skoro 23 kilometara puteva, poput ovog između Laćarka i Čalme, rekao je da on podsećajući da je već završen put od Mitrovice do Velikih Radinaca i da su u toku radovi na putu ka selu Manđelos.

- Vrednost svih putarskih radova u Sremskoj Mitrovici je ukupno oko 600 miliona dinara, odnosno oko pet miliona evra - naznačio je Vesić.

Koliko se puteva gradi i obnavlja, možda najbolje govori podatak da će ove godine u Srbiji biti ugrađeno oko 6,5 miliona tona asfalta, dok je 2013. godine bilo ugrađeno tri puta manje - oko dva miliona tona, napomenuo je ministar Vesić.

- To govori koliko se više radi. Od toga će na teritoriji Sremskog okruga biti ugrađeno oko 600.000 tona asfalta. 'Sremput' je do sada najviše za godinu dana ugradio oko 400.000 tona. Jasno se vidi koliko se sada više radi kada su u pitanju lokalni putevi - rekao je ministar.

On je naveo sa je obaveza Republike da pomogne u izgradnji lokalnih puteva, a to je sada i moguće jer je i veća naplata putarine, sa novim deonicama auto-puteva i većim brojem vozila na njima.

- Ove godine ćemo imati skoro 42 milijarde dinara naplate putarine, a sav novac koji više zaradimo vraća se u putnu privredu - napomenuo je Vesić.

- U Sremskoj Mitrovici smo ove godine uradili mnogo toga. Komuniciramo sa lokalnom samoupravom, sa građanima, u pokušaju da rešimo veliki deo problema. Naravno da nećemo rešiti sve, ali sigurno ćemo na ovaj način uraditi veći deo puteva, da građani vide i razuemju da izgradnja putne infrastrukture nije samo gradnja velikih puteva već i lokalnih - dodao je ministar.

Vesić je naveo da je prošle nedelje u Sremskoj Mitrovici održan sastanak, u vezi sa projektovanjem brze pruge Beograd - Šid, te sa su građani predložili da se kod Laćarka projektuje podvožnjak umesto nadvožnjaka, u nivou ukrštanja sa prugom.

- Razmotrićemo taj zahtev, jer je važno da projektanti uđu u opštinu, da razgovaraju sa ljudima, da kroz taj razgovor shvate šta je efikasnije i bolje. Tako se najbolje projektuje, da ne moramo posle da menjamo projekat - rekao je Vesić i dodao da će i ta brza pruga, na kojoj će se vozovi kretati brzinom od 200 kilometara na sat, niti dobra stvar za Srem.

Predsednica opštine Sremska Mitrovica Svetlana Milovanović posebno je zahvalila ministru Vesiću koji im je izašao u susret i shvatio koliko su važni i lokalni putevi koji od Mitrovice vode ka okolnim selima, odnosno ka Fruškogorju.

- Kao što je i obećano kada smo otvarali put Sremska Mitrovica - Veliki Radinci, da ćemo uraditi Laćarak - Čalma, obećanje je ispunjeno. Ovaj put je izgrađen 1972. godine, ovo je rehabilitacija posle 50 godina - rekla je Milovanovićeva i dodala da je opština konkurisala i za obnovu puta Noćaj - Radenković, te da se nadaju pozitivnom ishodu.

Naplata putarine za kamione

Ministar je najavio da će sledeće godine početi da se naplaćuje putarina na državnim putevima prvog B reda (magistralnim putevima) za kamione teže od 7,5 tona.

- Vršićemo naplatu na frekventnim putevima samo za teške kamione i merićemo u asfaltu osovinsko opterećenje, kako bismo zaštitili lokalne puteve - rekao je Vesić. Vesić je, tokom obilaska radova na lokalnom putu Laćarak - Čalma, napomeno da je reč o kamionima koji često uništavaju lokalne puteve.

(Telegraf Biznis)

Video: Avionom i do Zlatibora: Gradi se aerodrom za male sportske avione

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>