• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saudijci "grizu" za profitom stranih kompanija: Njihov ultimatum menja pravila igre na Bliskom istoku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vest je zaprepastila investitore i radnike iz inostranstva, od kojih su mnogi ovaj potez videli kao "pucanj" u Dubai

  • 0
El Rijad Rijad / Foto: pixabay.com

U hrabrom iznenađujućem potezu još u februaru 2021. godine, saudijska vlada je objavila da će do 2024. prestati da posluje sa svim međunarodnim kompanijama čije regionalno sedište nije u zemlji. I toga se drži i dalje.

Vest je zaprepastila investitore i radnike iz inostranstva, od kojih su mnogi ovaj potez videli kao "pucanj" u Dubai, komercijalnu prestonicu Ujedinjenih Arapskih Emirata, u kojoj se nalazi najveća koncentracija regionalnih centrala na Bliskom istoku.

Fejsal Al Ibrahim, saudijski ministar ekonomije i planiranja, rekao je za CNBC da je plan još u toku i razgovarao je o tome kako kraljevstvo ima za cilj da podrži strane kompanije u ovoj promeni.

Ministar je govorio iz Rijada na Inicijativi za buduće investicije, godišnjoj trodnevnoj konferenciji o finansijama i investicijama, čiji je domaćin Javni investicioni fond Saudijske Arabije.

- Postoji niz podsticaja, beneficija i podrške koji se uvek menjaju, uvek razvijaju, o kojima se razgovara i sa ovim igračima - rekao je Al Ibrahim.

Kada je prvi put objavljen, ultimatum štaba izazvao je skepticizam i kritike od strane mnogih regionalnih investitora i analitičara, koji su doveli u pitanje sposobnost Saudijske Arabije da u dovoljnoj meri privuče strane talente.

Iseljenici u regionalnom štabnom centru Dubaija doveli su u pitanje sposobnost kraljevstva da pruži dovoljno kvalitetnih usluga kao što su međunarodne škole, dovoljno stanova i aspekte zapadnjačkog načina života, kao što je alkohol, koji je trenutno ilegalan u Saudijskoj Arabiji. Ali kako sve više kompanija ima oko na veliko i relativno neutabano tržište Saudijske Arabije, kraljevstvo dobija mnogo interesovanja i brzo rastuće investicije, rekao je Al Ibrahim.

Čini se da je prisustvo nekoliko hiljada stranih investitora i finansijera iz celog sveta na nedeljnoj FII konferenciji u Rijadu dobar pokazatelj tog interesovanja.

- Decenijama naša vrednost curi u druge ekonomije, što je u redu. Ali danas je opklada da je najbolje za (35 miliona) i rast u smislu broja stanovnika, dovesti stvaranje vrednosti tamo gde se vrednost troši - rekao je on.

Takođe, navodi da je ovo prilika i za mlado stanovništvo kraljevstva.

Svetska banka predviđa ekonomski pad od 0,9% za Saudijsku Arabiju u 2023. godini zbog niže proizvodnje i cene nafte. Međutim, Međunarodni monetarni fond konstatuje snažan rast koji se ne odnosi na naftu za kraljevstvo, za koji kaže da se ubrzao od 2021. godine, "u proseku 4,8 odsto u 2022.", a očekuje se da će "ostati blizu 5 procenata u 2023. godini, podstaknut jakom domaćom tražnjom".

(Telegraf Biznis)

Video: Formiran poslovni savet Srbije u Dubaiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>