• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Model tuži poznati modni brend: Tvrdi da su omogućili bivšem CEO da vodi lanac trgovine ljudima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve se dešavalo navodno u periodu od 1992. do 2014. godine

  • 0
Odeća vešalice garderoba Foto: Pixabay.com

Bivši maneken kompanije Abercrombie & Fitch Dejvid Bredberi tužio je juče modnu trgovinu, navodeći da je dozvolila njenom bivšem izvršnom direktoru Majku Džefrisu (79) da vodi organizaciju za trgovinu ljudima.

Džefris, koji je napustio Aberkrombi 2014. godine, pretvorio je lanac od maloprodajnog prodavca lovačke odeće u teškoj situaciji do prodavca odeće za tinejdžere koja se mora imati.

Tužba dolazi nakon što je Bi-Bi-Si objavio izveštaj sa Bredberijem i još sedam modela, koji su optužili Džefrisa i njegovog partnera Metjua Smita za seksualno zlostavljanje.

U tužbi, koju je Bredberi podneo američkom Okružnom sudu za južni okrug Njujorka, navodi se da je Džefris imao osobe koje su preko interneta i uživo tražile atraktivne mladiće za kompaniju prenosi Business Insider.

Kako se navodi u tužbi, često su ti modeli na kraju postajali žrtve eksploatacije, slali su ih u Njujork i inostranstvo i zlostavljani su od strane Džefrisa i drugih muškaraca.

Mike Jeffries Foto: BERTRAND GUAY / AFP / Profimedia

- Džefris je bio toliko važan za profitabilnost brenda da mu je data potpuna autonomija da obavlja svoju ulogu generalnog direktora kako god ju je smatrao prikladnom - navodi se u tužbi.

Dodaje se da se sve dešavalo u periodu, najranije, od 1992. do 2014. Procenjuje se da je preko stotinu manekena bilo žrtva Džefrisa.

Kompanija je odbila da prokomentariše optužbe. Ranije ovog meseca, modna kuća je rekla da je angažovala spoljnu advokatsku firmu da sprovede nezavisnu istragu o pitanjima koja je pokrenuo Bi-Bi-Si. Rečeno je da sadašnji čelnici i upravni odbor kompanije nisu bili upoznati sa optužbama o Džefrisovom seksualnom nedoličnom ponašanju.

- Blizu decenije, novi tim izvršnog rukovodstva i osveženi upravni odbor uspešno su transformisali naše brendove i kulturu u organizaciju vođenu vrednostima kakve imamo danas. Imamo nultu toleranciju za zlostavljanje, uznemiravanje ili diskriminaciju bilo koje vrste - saopštila je kompanija.

Džefrijev advokat, Brajan Biber, rekao je da njegov klijent neće komentarisati izjave u medijima.

- Sudnica je mesto gde ćemo se baviti ovim pitanjem - rekao je Biber.

Inače, Džefris je proveo 22 godine u kompaniji.

(Telegraf Biznis)

Video: Kruna Gavović: Zaposleni treba da ima tretman kao klijent, a to je - najbolji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>