• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

G7 poziva na ukidanje ograničenja na uvoz japanske hrane: "Kineske mere štete trgovini"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Japan i SAD su nazvali tu meru nepravednom

  • 0
Fukušima Japan Foto: Tanjug/AP

Grupa sedam najrazvijenih industrijskih zemalja (G7) pozvala je danas sa samita u Osaki na trenutno ukidanje ograničenja na uvoz japanskih prehrambenih proizvoda, što se odnosi na kineske mere uvedene nakon što je Japan počeo da ispušta u okean otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukušima.

Ministri trgovine G7 u saopštenju, objavljenom nakon sastanka u Osaki, nisu pomenuli Kinu, ali su osudili ono što smatraju rastućom kineskom ekonomskom prinudom u sferi trgovine, prenosi Rojters.

"Osuđujemo akcije kojima se nameće ekonomska zavisnost kao oružje i obavezujemo se na izgradnju slobodnih, poštenih i obostrano korisnih ekonomskih i trgovinskih odnosa", navodi se u saopštenju G7.

Neposredno nakon što je Japan pre dva meseca počeo da ispušta u Pacifik prečišćenu radioaktivnu vodu iz atomske centrale Fukušima, Kina je u potpunosti obustavila uvoz japanske ribe.

Japan i SAD su nazvali tu meru nepravednom, a Rusija je ranije ovog meseca najavila slična ograničenja.

Zvaničnici G7 osudili su i rusko uništavanje ukrajinske infrastrukture za izvoz žitarica tokom sprovođenja specijalne vojne operacije u Ukrajini, kao i odluku Moskve da jednostrano napusti razgovore o sporazumu koji je omogućio izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>