• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posle vakcine protiv korone, farmaceuti imaju novu "zlatnu koku"

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Eli Lilly" je ove godine postao najvrednija svetska zdravstvena kompanija

  • 1
brza hrana Foto: Shutterstock

Nagli porast potražnje za lekovima protiv gojaznosti bio je centralna tema najvećeg svetskog Sajma industrije farmaceutskih usluga u Barseloni, održanog prošle nedelje.

Fokus je, između ostalog, bio na procvatu kompanija koje pune i sastavljaju špriceve za samoinjektovanje lekova.

"Eksplozija" prodaje leka za mršavljenje Wegovy, lansiranog na američkom tržištu sredinom 2021. godine, pretvorio je dansku farmaceutsku kompaniju u najvredniju u Evropi, piše Rojters.

Američki konkurent, Eli Lilly, postao je ove godine najvrednija svetska zdravstvena kompanija, uoči odobrenja njenog leka za dijabetes - Mounjaro, kao tretmana za mršavljenje u SAD.

Dok u svetu vlada kriza gojaznosti, stručnjaci predviđaju da bi tržište lekova za mršavljenje moglo dosegnuti čak 100 milijardi dolara do 2030. Neke firme, poput West Pharmaceutical Services-a, čija je cena deonice porasla 37 posto u proteklih godinu dana, već proizvode delove za inekcijske olovke i izdašno zarađuju na tome.

Neke druge, specijalizovane za delove proizvodnog procesa za injekcije, sada osluškuju kako da povećaju udeo "tržišnog kolača" i razmišljaju o povećanju svojih proizvodnih kapaciteta.

Oba leka, Wegovy i Mounjaro, koji se daju jednom nedeljno, nazivaju se agonisti GLP-1 receptora i izvorno su razvijeni za dijabetes tipa 2, a navodno smanjuju glad.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    30. oktobar 2023 | 09:31

    Meni su opasniji ovi sto se neodgovorno goje i predstavljaju problem i sebi i drustvu. Tako daju materijal farmaceutskoj industriji da radi na lekovima za mrsavljenje, a kada farmaceuti uspeju onda ih proglasimo mafijasima. Pogresna logika.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>