• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li biste pili genetski modifikovano pivo? Dodaju i oduzimaju ukuse, agava je novi hit

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Berkeley Yeast" menja DNK sojeva kvasca, kako bi uklonio ili dodao određeni gen

  • 0
pivo Foto: Shutterstock

Čarls Denbi ima vrlo neobičan posao: on, jednostavno, isprobava razna piva, u nastojanju da kompanije kasnije eventualno poboljšaju ukus tog pića.

"Zainteresovani smo da povećamo obim željenih ukusa, smanjimo ne baš sjajne ukuse i stvorimo nove", kažu iz američke kompanije Berkeley Yeast.

Za milione i milione ljubitelja piva, ova obećanja zvuče sjajno. Ali, kada znate šta američka kompanija zapravo radi, stvari postaju malo komplikovanije, piše BBC.

Denbi je, naime, suosnivač i izvršni direktor Berkeley Yeast, jednog od vodećih kreatora genetski modifikovanog (GM) kvasca za pivsku industriju. Kvasac je ključan u pivarstvu, jer pretvara šećere koji se dobijaju iz ječmenog slada i drugih žitarica u alkohol, a istovremeno dodaje sopstvene ukuse.

Berkeley Yeast, međutim, "menja" DNK sojeva kvasca kako bi uklonio ili dodao određeni gen.

Jedan od njegovih proizvoda, Tropics kvasac, prilagođen je da pruži ukus marakuje i guave. Denbi kaže da je ovaj kvasac pouzdaniji za proizvođače piva u odnosu na nabavku breskvi, i bolji od korišćenja veštačkih sredstava.

Kako bi odbranio svoj stav, poziva se na "silnu vodu i đubrivo" koji su potrebni za usev.

Ali, američka firma se ne fokusira samo na ono što može da "doda", već i na arome koje može da oduzme. Jedan od njenih sojeva kvasca pomaže da se eliminiše diacetil, neprijatan ukus koji prisutan u nekim sortama piva.

Ako živite u SAD, koje imaju blaže propise o GM hrani od većine zemalja u svetu, možda ste već probali pivo napravljeno od proizvoda Berkeley Yeast-a, jer ih zanatske pivare već koriste.

Što se tiče prodaje u inostranstvu, Denbi kaže da je ograničena zakonima u mnogim zemljama koji sprečavaju upotrebu GM u industriji hrane i pića.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>