• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nastavak ulaganja u zelenu energiju: Na krovovima termoelektrana EPS uskoro solarni paneli

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na krovovima spolјnih objekata termoelektrana "Nikola Tesla" A i B uskoro solarne snage po jedan megavat

  • 0
Solarni paneli, solar panels Foto: Tanjug/AP

Posle investicija u vetropark "Kostolac" i solarnu elektranu "Petka", nastavljaju se projekti "Elektroprivrede Srbije" za korišćenje obnovljivih izvora. Na krovovima termoelektrana u Obrenovcu biće instalirane dve solarne elektrane pojedinačne snage oko jedan megavat. Prema proceni, svaka od njih godišnje će proizvoditi oko milion kilovat-časova električne energije.

Solarni paneli instaliraće se na krovovima spolјnih objekata termoelektrana "Nikola Tesla" A i B. Projekat izgradnje solarne elektrane na TENT A je u naprednoj fazi. U toku je postupak javne nabavke, a trenutno se ocenjuju pristigle ponude. Planirana vrednost investicije je 138 miliona dinara.

Saša Đorđević, šef Službe za energetsku efikasnost u TENT, kaže da će se proizvedena električna energija koristiti prvenstveno za sopstvenu potrošnju u TENT A i železničkom transportu.

− Najveći deo neophodnih pripremnih poslova u vezi s realizacijom ovog ambicioznog poduhvata realizovan je tokom 2022. i 2023. godine. Kada je završena izrada projekta, nabavlјene su potrebne dozvole i saglasnosti i raspisana i završena javna nabavka za izgradnju. Izabran je ponuđač za izgradnju i u toku je potpisivanje ugovora. Izgradnja fotonaponske elektrane planirana je kao jedna od mera za povećanje energetske efikasnosti u 2023. i 2024. godini, ali i važan cilј za povećanje energetske performanse na objektima TENT A i Železničkog transporta − naglašava Đorđević.

Prema projektu, fotonaponska elektrana gradiće se na tri spolјna objekta TENT A i ŽT TENT: na skladištu za privremeno skladištenje opasnog i neopasnog otpada, Centru dalјinskog upravlјanja Železničkog transporta TENT i magacinu za čuvanje mašinske opreme i rezervnih delova. U njihovom sastavu je nekoliko manjih objekata, na čijim se krovovima predviđa postavlјanje fotonaponskih panela.

Istovremeno, u toku je realizacija ugovora za projektovanje fotonaponske elektrane na krovovima TENT B, koji bi trebalo da bude završen do kraja 2023. godine. Elektrana će imati instalisanu snagu od 1 MW, a procenjena godišnja proizvodnja biće oko milion kWh. Tačna vrednost investicije biće poznata nakon završetka projektno tehničke dokumentacije.

Radovi 12 meseci

Dinamika izgradnje solarne elektrane u TENT A biće poznata posle potpisivanja ugovora i kada se zajednički definiše termin-plan. Rok za završetak je 12 meseci od trenutka uvođenja izvođača u posao.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>