• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Premijerka se sastala sa delegacijom MMF: "Prioritet Vlade su dalja ulaganja u ove oblasti"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sastanku je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali

  • 2
biotehnologija Foto: Shutterstock

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, sastala se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Donal Mekgetigan, a povodom drugog razmatranja stendbaj aranžmana vrednosti oko 2,4 milijarde evra, koji je Srbiji odobren u decembru prošle godine.

Oni su razgovarali o dosadašnjim rezultatima i konstatovali da je "dosta učinjeno" u smislu ostvarenja reformskih ciljeva i da se Srbija dobro bori sa efektima svetske krize.

Mekgetigan je ocenio da je evidentan napredak Srbije i istakao dobre makroekonomske rezultate, koje je analizirao MMF, privredni rast i broj stranih direktnih investicija, kao i stavljanje inflacije pod kontrolu, koja je i dalje izazov i za druge zemlje u Evropi i svetu.

Naglasio je da sprovođenje aktuelnog aranžmana odlično napreduje i da su do sada ispunjeni svi planirani ciljevi.

Brnabić je naglasila da je prioritet Vlade dalji privredni rast zasnovan na edukaciji, znanju, nastavku investicija u IT sektor, biotehnologiju i veštačku inteligenciju i istakla da je fokus na reformama energetskog sektora i restrukturiranju preduzeća Elektroprivreda Srbije (EPS).

Premijerka je naglasila i da sistem „Iskra“, centralni informacioni sistem obračuna zarada svih zaposlenih u javnom sektoru, i Jedinstveni informacioni sistem prosvete - daju dobre podatke, na osnovu kojih će se planirati prioriteti za investicije u sektor

obrazovanja, gde će fokus biti na radu sa talentovanom decom.

Govorila je i o procesu digitalizacije zdravstvenog sistema, od čega se ubuduće očekuju pouzdani i kompletni podaci na jednom mestu o važnim temama poput statistike koliko ljudi u Srbiji boluje od retkih bolesti, liste čekanja i slično, a što će

omogućiti i optimalnija ulaganja u zdravstveni sistem u budućnosti.

Sastanku je prisustvovao i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1234

    30. oktobar 2023 | 22:43

    Eps je restruktuiran vise puta ali je uvek bio promasaj zbog politickih uticaja.

  • Слађана Точиловац Шаљић

    30. oktobar 2023 | 16:04

    Одлично.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>