• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Priveden ruski oligarh Aleksej Kuzmičev u Parizu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Još nije podignuta optužnica u ovom slučaju

  • 1
Hapšenje lisice starac stariji čovek Foto-ilustracija: Shutterstock

Francuska policija uhapsila je juče ruskog milijardera Alekseja Kuzmičeva u vezi sa navodnim izbegavanjem poreza, pranja novca i kršenjem sankcija.

Pretresi su izvršeni u njegovoj kući u Parizu i imanju u regionu Var u južnoj Francuskoj, rekla je osoba upoznata u slučaj.

Kuzmičev je u pritvoru, ali još nije podignuta optužnica u ovom slučaju.

Kuzmičev, suosnivač konglomerata Alfa grupe u Rusiji i kompanije LetterOne sa sedištem u Velikoj Britaniji, jedan je od retkih ruskih oligarha koji su privedeni na zapadu od otpočinjanja krize u Ukrajini prenosi Financial Times.

EU je uvela sankcije Kuzmičevu zajedno sa njegovim partnerima Mihailom Fridmanom, Petrom Avenom i Germanom Kanom u martu 2022. zbog „aktivne materijalne ili finansijske podrške i koristi od ruskih donosilaca odluka odgovornih za aneksiju Krima ili destabilizaciju Ukrajine“.

Navodi se da je Kuzmičev takođe bio „jedan od vodećih ruskih poslovnih ljudi uključenih u ekonomske sektore koji obezbeđuju značajan izvor prihoda” Kremlju i tvrde da je on „jedna od najuticajnijih osoba u Rusiji (sa) dobro uspostavljenim vezama sa ruskim predsednikom".

Francuska je ranije ciljala dve jahte koje poseduje na francuskoj rivijeri, kao deo zamrzavanja imovine prošle godine.

Sudije su kasnije zaključile da su francuski carinski organi „očigledno zloupotrebili” svoja ovlašćenja. Kuzmičeva pobeda na sudu, međutim, bila je uglavnom simbolična jer mu je imovina i dalje zamrznuta.

Britanska Nacionalna agencija za kriminal uhapsila je Fridmana prošle godine u njegovom domu u severnom Londonu, ali je odbacila optužbu protiv oligarha u septembru.

Nakon sankcija EU i Velike Britanije protiv četvorice oligarha, Kuzmičev i Kan su prošle godine prodali svoje udele u LetterOne i Alfa-Bank Andreju Kosogovu, još jednom akcionaru Alfa-Bank koji nije pod sankcijama.

(Telegraf Biznis)

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bravo

    31. oktobar 2023 | 13:09

    Sve ih treba pohapsiti sve im oduzeti i nasima isto, zaradjujete u domovini a milijarde nosite vani kod najvecih neprijatelja e onda, sve pa cak i pasose oduzeti pa neka prose malo .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>