• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

JPMorgan: "Izrael se suočava sa ogromnom ekonomskom krizom"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Analitičari strahuju da bi sukob mogao da destabilizuje Bliski istok

  • 0
Izrael, rat u Izraelu Foto: Tanjug/AP

Poznata banka JPMorgan je naglo snizila svoju ekonomsku prognozu za Izrael u četvrtom kvartalu.

Prema istraživačkoj belešci, objavljenoj u petak, bruto domaći proizvod (BDP) zemlje mogao bi da se smanji za 11 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, usred eskalacije sukoba sa palestinskom oružanom grupom Hamas.

Ranije ovog meseca, američka banka je prognozirala pad od 1,5 odsto, ali su početne projekcije ocenjene kao „previše optimistične“, sugerišu analitičari.

„Uticaj rata na ekonomiju Izraela i dalje je teško oceniti, kako zbog još uvek veoma velike neizvesnosti u pogledu razmera i trajanja sukoba, tako i zbog nedostatka visokofrekventnih dostupnih podataka“, naveo je JPMorgan.

Banka je, takođe, smanjila svoje početne projekcije za godišnji rast BDP-a Izraela na 2,5%, umesto prethodnih 3,2%.

Analitičari su, međutim, blago podigli izglede za 2024, na 2% sa prethodnih 1,9%. JPMorgan je primetio da su prethodni sukobi Izraela, poput eskalacije neprijateljstava sa Hamasom 2014. ili sukoba sa oružanom grupom Hezbolah sa sedištem u Libanu 2006, „jedva i uticali na ekonomsku aktivnost“.

Međutim, „sadašnji rat je imao mnogo veći uticaj na domaću bezbednost i poverenje“, upozoravaju iz banke.

Na primer, broj poginulih koji se procenjuje na oko 1.400 Izraelaca u petak je već bio mnogo veći nego tokom prethodnih sukoba, dok je broj mobilisanih rezervista već premašio 350.000, što je najviše u istoriji Izraela i više od 5% radne snage u zemlji.

Podsećamo, najnovija eskalacija neprijateljstava između Hamasa, koji kontroliše veći deo Gaze, i Izraelskih odbrambenih snaga počela je 7. oktobra; od tada je izazvala globalni porast cena nafte, zlata i srebra.

Analitičari strahuju da bi sukob mogao da destabilizuje Bliski istok, posebno ako se proširi na susedne zemlje, što bi zauzvrat uticalo na celokupnu globalnu ekonomiju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>